Ръководството на УЕФА публикува официално становище по повод случилото се преди финала в Шампионска лига между отборите на Реал Мадрид и Ливърпул на „Стад дьо Франс” в Париж. Началото на двубоя се забави значително заради ексцесии с феновете на двата, и най-вече с тези на Ливърпул, пред входовете на стадиона.

Голяма част от привържениците не успяха да влязат в съоръжението, въпреки че притежаваха билети за мача. Наложи се дотам, че полицията да използва сълзотворен газ. Веднага след мача ръководствата на двата клуба поискаха от привържениците си да предоставят всякаква информация за случилото се.

Едва шест дни след финала, от УЕФА разпространиха своя позиция, с която се извиниха за случилото се и обявиха, че започват мащабно разследване. То ще бъде ръководено от португалеца д-р Тиаго Брандао Родригес. Резултатите от него ще бъдат публикувани в най-кратки срокове в официалния сайт на европейската футболна централа, обявиха от УЕФА.

“УЕФА би желала да се извини искрено на всички зрители, които преживяха и станаха свидетели на плашещи и тревожни събития преди финала на Шампионска лига на „Стад дьо Франс” в Париж на 28 май 2022, в нощ, която трябваше да бъде празник за европейския футбол. Нито един футболен фен не трябва да бъде поставян в подобна ситуация и това не трябва да се случва никога повече”, написаха от УЕФА.