УЕФА води разговори за евентуално преместване на финала в Шампионската лига през този сезон, твърди Daily Mail. Към момента битката за трофея трябва да се проведе в Истанбул на стадион „Ататюрк“ на 10 юни. От европейската футболната централа обаче се притесняват от евентуални протести в южната ни съседка след изборите за нов президент и това може да наложи преместване на финала.

От УЕФА нямат огромно желание отново да отнемат домакинството на Истанбул, след като вече два пъти се наложи подобен сценарии през 2020-а и 2021-а година заради пандемията от COVID-19. От друга страна обаче във футболната централа поставят на първо място сигурността на феновете, а ако тя не може да бъде гарантирана, ще се наложи отново финалът да бъде преместен на друго място.

От Daily Mail пишат още, че от УЕФА са направили неофициално запитване към футболната федерация на Португалия относно възможността да поеме домакинството на финала, ако се наложи. Иберийците вече приеха финалите в турнира по време на пандемията през 2020-а и 2021-а година, съответно в Лисабон и Порто.

Има обаче опасения от размирици в Истанбул, ако настоящият президент Реджеп Ердоган падне от власт след предстоящите избори. В такава ситуация УЕФА може да бъде принудена да направи късна промяна в мястото на провеждане на финала. Кандидатът на опозицията Кемал Кълъчдароглу води с 5% на Ердоган в последните социологически проучвания преди вота тази неделя. Това почти сигурно означава, че двамата ще бъдат един срещу друг на втория тур, който ще се проведе на 28 май.

Тъй като финалът на Шампионската лига ще се състои по-малко от две седмици по-късно, УЕФА може да бъде принудена да вземе късно решение, въпреки че източници от ръководния орган настояха в четвъртък, че няма план за отнемането на домакинството на финала от Турция.