УЕФА избра Будапеща за домакин на финала на Шампионската лига за мъже през 2026 г. и отложи даването на мача през 2027 година на Милано на фона на несигурността относно бъдещето на стадион "Сан Сиро".

"Пушкаш Арена" и "Сан Сиро" бяха единствените два кандидата за двата финала. 

Финалът този сезон на 1 юни е на стадион "Уембли" в Лондон, а домашната арена на Байерн Мюнхен ще бъде домакин през следващата година.

Изпълнителният комитет на УЕФА проведе заседание в Дъблин преди финала на Лига Европа тази вечер между Байер Леверкузен и Аталанта. 

Емблематичният "Сан Сиро", официално известен като Стадио Джузепе Меаца и общинска собственост на град Милано, е под заплаха от разрушаване, тъй като местните грандове Милан и Интер търсят парцели, където да изградят свои стадиони. Поради тази причина УЕФА отложи решението за 2027 година за заседанието на своя изпълнителен комитет през септември, като изисква от Италианската футболна федерация да предостави информация за плановете на местните власти за бъдещето на "Сан Сиро".

Стадионът със 75 000 места може да бъде домакин на финала на КЕШ или Шампионската лига за пети път, една година след организирането на церемонията по откриването на Зимните олимпийски игри през 2026 г.

"Пушкаш Арена" в Будапеща със 70 000 места отвори врати преди пет години и вече бе домакин на финал на Лига Европа през миналата година.

Град Франкфурт ще бъде домакин на финала на Лига Европа през 2027 г., съобщиха още от УЕФА. Това ще бъде третият път, когато германски град е домакин на събитието, след Хамбург през 2010 г. и Кьолн през 2020 г.
 
Междувременно Лайпциг ще посрещне финала на Лигата на конференциите през 2026 г, а стадионът на Бешикташ в Истанбул ще приеме финалите на Лига Европа догодина и на Лига на конференциите през 2027 година.

Финалът на Шампионска лига за жени през 2026 година е поверен на стадион "Улевал" в Осло, Норвегия. / БТА