Старши треньорът Роджър Шмид се надява, че футболистите на Бенфика са готови да се справят с предизвикателството на четвъртфиналите на Шампионската лига срещу Интер в мач, който има историческо значение и за двата отбора.

Двата клуба с исторически принос за развитието на футбола в Европа се паднаха един срещу друг, а победителят от това противопоставяне ще се изправи срещу изцяло италианския сблъсък между Милан и Наполи. И предвид другия поток, който събира колоси като Челси, Реал, Байерн и Манчестър Сити, всеки един от тази четворка се надява да стигне до финала. Двата отбора са се срещали в битка за европейската клубна титла през 1965-а година и тогава Интер печели с 1:0. Всъщност това е и единствения мач между тези два отбора на ниво елиминации в най-престижния клубен турнир

Бенфика ще гостува другата седмица на Сан Сиро, но първо ще приеме отбор, който идва след шест мача без победа във всички турнири. И журналистите казаха на бившия треньор на Байер (Леверкузен), че вероятно формата на Интер прави неговите играчи фаворити.

"Ще видим дали е така. Мачът си е мач, който трябва да се изиграе много сериозно. И двата отбора имат качество и заслужават да бъдат тук, няма съмнение. Просто вижте състава им – опитни футболисти с толкова много качество", започна един от най-качествените треньори в Европа. "Това е много специален мач. Очаквам моите футболисти да бъдат мотивирани, защото тези на Интер ще бъдат със сигурност. Също така се надявам, че осъзнават в какво противоборство излизат. Противниците ще бъдат готови, ще създават трудности и ние трябва да намерим решения и да приемем историята на този сблъсък. Трябва да изиграем два добри мача, предупреждава 56-годишният германец.

Но и двата отбора са елиминирали или поне побеждавали съперници от първенството на другия отбор, което вероятно им дава допълнителна увереност. Интер (Милано) отстрани Порто и това е проучено от щаба на лисабонските "орли".

"Разбира се, че сме обмислили внимателно всичко, което видяхме в мача им с Порто. Анализирахме играта на Интер в тези мачове, но не сме гледали само тези мачове. Интер е отбор, който има много опит. Играят еднакво успешно и в защита, и в атака. Спечелиха първия мач с 1:0 и след това просто защитиха този резултат. Малко като от типичния италиански стил, но могат да сменят стила си. Готови сме за всичко и искаме да играем по най-добрия начин", добавя треньорът.

Самите Бенфика бяха победени от Порто с 2:1 преди дни, което е едва второто им поражение в първенството. Но Шмид не се притеснява.

"Израстваш с победи и загуби. От загобата винаги можеш да извлечеш нещо позитивно. Но в последните дни сме концентрирани върху Интер и сме забравили Порто".

Бенфика ще бъде без опитния Николас Отаменди, но Алекс Грималдо е напълно възстановен и тренира с основната група./БТА