Френските транспортни синдикати приветстваха успеха на стачката по време на финала на Шампионската лига между Ливърпул и Реал Мадрид, коqто според френското правителство е допринесъл за обществените безредици, предава Ройтерс.

Правителството обвини основно масовите измами с фалшиви билети и отношението на Ливърпул към техните фенове за проблемите в събота, но също така каза, че стачката на транспорта е допринесла за претрупването на фенове близо до стадион "Стад дьо Франс".

"Успехът на стачката по време на финала на Шампионската лига доведе до ясна демонстрация на силата за синдикатите", се казва в съвместно изявление на организациите, представляващи работниците в мрежите за обществен транспорт в Париж.

Синдикатите също заплашиха с друга стачка в петък, която ще  съвпадне с футболния мач между Франция и Дания от Лигата на нациите. Те искат по-добро заплащане и условия на труд.

Британският премиер Борис Джонсън описа сцените пред "Стад дьо Франс", при които някои фенове, включително деца, бяха напръскани със сълзотворен газ от френската полиция, като "дълбоко разочароващи", докато председателят на Ливърпул Том Вернер поиска извинение от френския спортен министър.