Системата за видеоарбитраж (ВАР) трябва да бъде използвана в ограничена степен – „като парашут за главния съдия” – когато стане налична в елиминационния етап от Шампионската лига. Това становище изрази съдийския шеф на УЕФА Роберто Розети.

Италианецът избегна директните критики спрямо начина, по който ВАР се използва в някои национални първенства. Той призова системата да се върне към оригиналната идея, която е да поправя очевидни неточности в решенията на главния съдия и неговата бригада.

ВАР ще направи своя дебют в Шампионската лига във вторник, когато ще се изиграят първите осминафинални срещи за сезон 2018/2019. „Не искам да навлизам в материята на местните първенства, но подчертавам, че трябва да се върнем към първоначалния замисъл на проекта. Трябва да пресичаме ясните и сериозните грешки.”

„Стремим се към ясни доказателства, ясни изображения, а също така към инциденти, които са очевидно подминати. Главната цел е да бъдем постоянни.”

„ВАР трябва да бъде един вид подсигуряване за главния съдия, един вид парашут за него, така че си пожелавам в предстоящите 31 мача изобщо да не прибягваме до нея”, допълни Розети.