Факторът „изненада“ помага до момента на отбора на Наполи да прави фурор в Шампионската лига, а улеснената ситуация в първенството на Италия им помага да се концентрират върху европейските си подвизи. Вече е въпрос на време не дали, а кога точно ще бъде узаконена първата шампионска титла на неаполитанците от повече от три десетилетия. Не по-малка е амбицията на отбора да се класира за първи четвъртфинал в Шампионската лига изобщо, а на прага на това постижение е Айнтрахт Франкфурт. А за да стане това, трябва да го елиминират след 2:0 навън и предстоящо домакинство на стадион "Диего Армандо Марадона" в сряда.

"Всеки мечтае да спечели Шампионската лига, но знаем, че е трудно", каза полузащитникът на Наполи Станислав Лоботка пред италианския вестник "Кориере дело Спорт". "Но няма какво да губим, играем без напрежение, не сме като Реал Мадрид. Ако успеем да продължим напред, можем да се срещнем с тях и ще се опитаме да победим. Но дали с тях или с някой друг – ще отидем в следващия мач напълно убедени, че можем да играем като равен с равен с такива отбори. Никой не очаква Наполи да стигне до финала".

БГНЕС / BGNES
17 снимки

Но Наполи се заяви отново при най-силните отбори в Европа с 4:1 над Ливърпул миналата година и от този момент насам никога не са дали индикация, че ще се откажат от пътя нагоре. И Наполи премина през групата с пет победи, вкара 20 гола, допускайки едва 6 в собствената си врата. И тимът е реално непобедим в Серия А, като води с 18 точки 12 кръга преди края.

"Ще направим всичко възможно, за да достигнем звездите, но остават много мачове и трябва да ги играем с убеденост и характер", заяви треньорът на тима Лучано Спалети. Мисля, че можем да го постигнем, ако запазим този манталитет и останем спокойни".

Cпалети, който за втори пореден сезон начело на отбора, признава как е завладян от "огромна и уникална страст, която получава от привържениците на отбора".

Същите тези фенове бяха ядосани, когато си тръгнаха от отбора Дрийс Мертенс, Калиду Кулибали и Лоренцо Инсиние. И още по-ядосани, когато на техните места бяха привлечени тотално неизвестният за тях грузинец Хвича Кварацхелия и корейският брaнител Ким Мин-джае за заместник на Кулибали. Но двамата се превърнаха в изключително важни футболисти и ще бъдат с много сериозен принос за първата титла след епохата на вече покойния идол Диего Марадона.

"Толкова много играчи бяха напуснали, но ние се спогледахме и знаехме, че новодошлите ще поддържат нивото ни високо. Стана ясно още след няколко тренировки, че не са случайни хора", заяви още Лоботка и уточни защо: "И тогава в първия мач от Шампионската лига имахме важни отговори... нашето самочувствие нарасна, ние се убедихме в нашата сила, в това, което Спалети ни казваше. И започнахме да играем така, както никой не очакваше".

 

БТА / Автор: Атанас Василев