След малко повече от три години Унай Емери намери извинения да се опита да се извини след един от най-чутовните треньорски колапси в историята на футбола. След като пое Арсенал и бе уволнен от английския клуб заради слаби и незадоволителни резултати, то испанският специалист дори се върна по-назад в кариерата си, говорейки за едно от най-големите падения в историята на световния футбол.

През 2017-а година Барселона преодоля водения от испанеца Пари Сен Жермен, след като в Каталуния срази съперника с 6:1, макар в Париж „блаугранас” да преклониха глава с 0:4. През 2020-а година пък Емери нарочи рефера Денис Айтекин, нападателят на Барселона Луис Суарес и неназован футболист от парижкия гранд за краха, който отборът на ПСЖ претърпя на „Камп Ноу”.

Емери смята, че отборът му е пускал прекалено лесно Луис Суарес да атакува вратата на своя отбор, като е имало играч на неговия тим, който се е „криел” през целия мач, докато другите са играли като отбор. За Суарес пък Емери също така смята, че прекалено много е „натискал” рефера Айтекин да взима решения в полза на неговия отбор. „Има много подробности в този мач, които могат да бъдат разгледани”, каза Емери пред EFE, в дискусия с бившия си помощник в Севиля Диего Мартинес, който сега ръководи Гранада.

„Ако започнем, то бих сменил рефера. Гледах пак повторение на мача онзи ден, защото го видях, след като сменях каналите. Гледах от 50-ата до 82-ата минута. Губихме с 0:3 и вкарахме гол за 1:3. Имахме ситуация, в която Кавани излезе „очи в очи” с вратаря, но не вкара. Чиста ситуация за Анхел Ди Мария, а в 82-ата той фаулира Неймар – тогава спрях да гледам. Сега като се замисля видях един от нашите важни играчи, които имаха проблеми с контузии през сезона, но в този мач се „скри”. Може би сега щях да го заменя. Това са подробности, които хората участ в последствие”, каза Емери.

„Има и други обстоялтества, тъй като играчите на Барселона, особено Суарес, непрекъснато притискаха рефера, докато той не попадна в капана им”, анализира още провала си Емери.

След това Барса преклони глава пред Ювентус, който го победи с 3:0 общ резултат, за да дойде финалът срещу Реал Мадрид и "бианконерите" да загубят в Милано.