Изречете името Том Хенинг Йовребьо на всеки фен на Челси и вероятно ще получите дълга яростна тирада.

Изминаха точно 13 години, откакто Йовребьо затвърди статута на злодей за цял живот на "Стамфорд Бридж" - мястото на най-скандалното му съдийско престъпление. За привържениците на "сините" въпросната вечер остава болезнена тема.

На 6 май 2009 г. Челси посрещна Барселона в западен Лондон за решаващ полуфинален реванш от Шампионската лига, с общия резултат 0:0 след патова ситуация в първата среща. Майкъл Есиен обаче нанесе  зрелищен удар от воле, изстрелвайки домакините напред в резултата. 

Барселона имаше нужда само от изравнителен гол, за да премине към финала, докато Челси отчаяно искаше да се класира за него. Това така и не се случи, след като през следващите минути до края Йовребьо отхвърля три очевидни дузпи за Челси. В края сърцата на "сините" фенове бяха окончателно разбити след гол на Андрес Иниеста. 

"Сигурен съм, че краят на мача щеше да е много по-лесен за съдийската бригада, ако този гол не беше отбелязан", призна Йовребьо пред Sportsmail. 

"Челси щеше да се класира на финал и техните фенове щяха да си кажат: "Може би трябваше да бъдат отсъдени няколко дузпи, но това няма значение, защото сме на финал." 

"Разбира се, че като съдия си наясно, че подобен гол предизвиква дискусии и противоречия. В главата ти може да се прокрадне мисъл за враждебната атмосфера, но е важно да си фокусиран. Не е лесно, но няма как да мислиш за вече отминалата ситуация." 

"Трябваше да останем концентрирани въпреки напрежението на трибуните. Това е част от играта. Не мисля, че феновете на Челси са прави да искат четири от пет дузпи, но всеки който познава правилата на играта, знае, че е трябвало да има дузпа", призна съдията. 

"Преди ВАР това се случваше често. Понякога ропускаш дузпа, червен картон или друго решаваща ситуация. Всеки знае, че е трябвало да има дузпа. Те могат да имат различно мнение за положенията, аз няма как да Ви дам правилния отговор", допълни реферът.