Добре дошли на едни от най-чаканите мачове за сезона. 1/4-финалите на Шампионската лига. През тази седмица 8-те най-силни отбора през сезона си се сблъскват в първи мачове от втората фаза на елиминациите.

Във вторник на сцената излизат три английски отбора. На "Анфийлд" един срещу друг излизат миналогодишният финалист Ливърпул и португалският шампион Порто. Вторият двубой противопоставя два английски отбора - Тотнъм и Манчестър Сити, на новото бижу на "шпорите" - "Тотнъм Стейдиъм".

Двете срещи са от 22:00 часа, като тях ще можете да проследите на живо в сайта Gong.bg!

Ето какво ни предлагат мачовете от Шампионската лига във вторник вечер:

Ливърпул - Порто

Амбициите на англичаните са свързани най-вече с вдигане на титлата в Англия, но Юрген Клоп държи здраво юздите и в Шампионската лига. "Червените" пометоха германския колос Байерн Мюнхен (3:1) в 1/8-финалите, а сега жребият ги изпрати срещу един от аусайдерите в елиминациите - Порто.

След успеха над Саутхемптън (3:1) в последния кръг на Висшата лига "мърсисайдци" отново са лидери в таблицата (две точки пред Манчестър Сити, но "гражданите" са с мач по-малко).

Португалците, от своя страна, минаха през продължения срещу Рома (4:3), обръщайки първия мач (от 1:2 до 3:1, 4:3 общ резултат), но все пак стигнаха до следващата фаза. Порто победи Боависта преди няколко дни (2:0), с което се изравни по точки с лидера Бенфика. 

Момчетата на Сержио Консейсао са непобедени в шест поредни двубоя във всички турнири, като са спечелили 8 от последните си 10 двубоя. Тимът е вкарал цели 18 гола до момента в Шампионската лига. Сега обаче тестът ще бъде огромен. 

Ливърпул е загубил само веднъж през този сезон у дома. Тимът обаче допусна поражение от ПСЖ, Наполи и Цървена звезда в групите на Шампионската лига, но все пак е на 1/4-финал. Първата среща срещу Порто е на "Анфийлд", така че за англичаните ще бъде важно да не допускат попадение, което да трябва да наваксват като гост.

За домакините левият бек Андрю Робъртсън пропуска срещата поради червен картон. Джордън Хендерсън и Джеймс Милнър би трябвало отново да са сред стартовите 11 на Клоп, като и двамата бяха важна част от успеха на "червените" в последния кръг на английския елит.

Хендерсън ще замени Наби Кейта, докато Милнър ще застане на левия бек на мястото на Робъртсън. Ван Дайк и Матип ще действат в сърцето на защитата, докато отдясно ще бъде Трент Алекзандър-Арнолд . Хендерсън, Фабиньо и Вайналдум ще действат в средата на терена, а напред ще е познатото трио - Мане, Фирмино и Салах.

Добрата новина за англичаните е завръщането в игра на трайно контузените в последните месеци - Алекс Окслейд-Чембърлейн и Джо Гомес.

За Порто отсътва контузеният Венсан Абубакар, както и наказаните Пепе и Ектор Ерера. Бранителят Алекс Телеш остава под въпрос. С натрупани жълти картони за домакините, застрашени да пропуснат реванша са Данило, Отавио и Едер Милитао.

Наказанието на Пепе ще позволи на новата покупка на Реал Мадрид - Милитао, да заеме позиция в защита. Някои измежду Макси Перейра и Хесус Мануел Корона пък ще действа на десния бек.

Вероятно Порто ще действа в по-дефанзивна схема 4-4-2, с оглед на доминацията, която ще иска да наложи Ливърпул върху топката, така че Консейсао ще остави на пейката Ясин Брахими. Отавио, Перейра, Торес и Корона ще играят в средата на терена, докато напред ще са Муса Марега и Тикиньо Соареш.

Ливърпул и Порто се срещнаха преди година в 1/8-финалите на Шампионската лига. След 0:0 в Англия, англичаните взеха успех с 5:0 в Португалия.

Срещата между Ливърпул и Порто е във вторник, 9 април, от 22:00, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.

Тотнъм - Манчестър Сити

Единственият сблъсък в 1/4-финалите, който противопоставя два отбора от една страна. За Тотнъм голямата новина е, че тимът ще може да приеме Сити на новия стадион "Тотнъм Стейдиъм".

Първият тим на "шпорите" изигра първия си официален мач на новото съоръжение преди седмица (при победата с 2:0 над Кристъл Палас), въпреки че първоначално това трябваше да стане през септември 2018-а г. Забавянето бе голямо, но идеята стадионът да види светлина през този сезон се осъществи.

Сега дори момчетата на Маурисио Почетино ще могат да влязат в историята, като един от малкото клубове, играли домакинските си мачове на два различни стадиона в рамките на един сезон.

Съперникът в 1/4-финалите на турнира обаче е изключително тежък -устременият към "куадрупъл" тим на Сити. През уикенда "гражданите" надделяха над Брайтън (1:0) в полуфиналите на ФА Къп , с което си спечелиха билет за финала на турнира. 

Манчестър Сити вече спечели Купата на Лигата (след победата над Челси с дузпи), а на хоризонта е битката за титлата във Висшата лига с Ливърпул и вече намереният 1/4-финал в Шампионската лига. Играчите на Гуардиола са 2-ри в шампионата на Англия (две точки по-малко от лидера Ливърпул), но с мач по-малко. Това означава, че самите те държат съдбата в ръцете си и при 6 победи до края ще вдигат втора поредна титла в първенството.

Шампионската лига пък е турнир, за който арабските шейхове мечтаят още от своето влизане в клуба (2008 г.).

В двубоя с Брайтън основни играчи като Давид Силва, Кевин де Брюин, Бернардо Силва и Рахийм Стърлинг не получиха почивка, а трябваше да изтеглят тима до финала в турнира.

Сити е непобеден в последните си пет двубоя като гост. Тотнъм не познава вкуса на загубата в шест поредни двубоя у дома, включително и успеха с 3:0 над Борусия Дортмунд в 1/8-финалите на "Уембли". "Шпорите" са загубили само два от последните си 15 двубоя на свой терен, печелейки и 7 от последните си 9 в Турнира на богатите.

За Тотнъм аут от срещата със Сити са Ерик Дайър, Серж Орие и Ерик Ламела. Фернандо Йоренте страдаше от травма в последните дни, но бе включен в групата за двубоя. Вертонген, Алдервейлд и Санчес ще са тримата в защита. 

Трипиър и Роуз ще играят като халф-бекове, докато в средата на терена ще са Ериксен, Уинкс и Сисоко. В атака ще играят Деле Али и Хари Кейн, като е по-вероятно Хьон-Мин Сон да остане на пейката.

За актуалния шампион на Англия срещата пропускат травмираните Олександър Зинченко и Фабиан Делф. С контузии в часовете преди срещата изплашиха Кайл Уокър и Серхио Агуеро, но поне за аржентинеца е сигурно, че ще може да вземе участие в сблъсъка. Въпреки че тежко контузеният от септември насам - Бенжамен Менди, игра 79 минути срещу Брайтън, той едва ли ще бъде рискуван сега.

Отляво на отбраната би трябвало да застане Аймерик Лапорт. Един измежду Стоунс, Отаменди и Компани ще отпадне от сметките за ролята на централните бранители, докато Уокър би трябвало да застане отдясно.

В атака Пеп Гуардиола ще може да разчита на всичко най-добро в състава си. В средата - Фернандиньо, Давид Силва и Кевин Де Брюин, а напред - Бернардо Силва, Серхио Агуеро и Рахийм Стърлинг.

Срещата между Тотнъм и Манчестър Сити е във вторник, 9 април, от 22:00, като нея ще можете да гледате пряко по MAX Sport 2.