Германският футболист Марко Ройс, един от емблематичните играчи в историята на Борусия Дортмунд, не успя да спечели големи трофеи по време на престоя си, но сега е готов да напусне клуба с титла от Шампионската лига, пише агенция ДПА.

34-годишният атакуващ полузащитник се разделя с Борусия след 12 сезона в клуба и се надява да го направи след успешен последен мач, побеждавайки Реал Мадрид във финала на Шампионската лига на 1 юни на стадион "Уембли" в Лондон.

"Борусия Дортмунд означава всичко за мен. Когато си в клуба 12 години, тогава просто трябва да означава всичко", каза Ройс.

Бившият германски национал е продукт на школата на клуба и реализира 170 гола в 428 мача за състава от Дортмунд, записвайки и 131 асистенции.

Познат с изключителната си техника, Марко Ройс бе определен като "жива легенда" от треньора на Борусия Един Терзич. Ройс бе капитан на тима пет години до 2023-а и спечели две Купи на Германия.

Той пропусна Мондиал 2014, в който Германия триумфира с титлата заради контузия получена в последната контрола на отбора преди да замине за Бразилия, а травми му попречиха да играе още на Евро 2016 и Мондиал 2022.

През миналия сезон Ройс пропусна да спечели Бундеслигата в последния кръг от сезона.

"Марко е тук от 12 години като професионалист, а преди това и като юноша. Той все още не е приключил. В Лондон той иска да направи страхотен мач и да има положителна развръзка, за да затвори кръга. Нуждая се от него в събота. Трябват ми неговите качества, защото той има опит и е играл на подобна сцена и преди", добави Един Терзич.

БТА
6 снимки

Ройс бе част от състава на Борусия, който загуби финала в Шампионската лига на "Уембли" от Байерн Мюнхен през 2013 година.

"Това беше преди 11 години. Сега съперникът е различен и играчите са различни", заяви Марко Ройс.

"Има и по-лоши начини да завършиш кариерата си в един клуб от това да започне с финал в Шампионската лига и да приключи с още един сега", каза още Ройс. / БТА