Доста любопитна новина долетя от Острова, след като стана ясно, че има вариант всички отбори от топ 6 на английската Висшата лига да играят едновременно в Шампионската лига от 2024 година.

Според информацията УЕФА се опитва да направи турнира по-атрактивен за големите клубове, за да може по този начин да парира проектът за създаване на Европейска суперлига. Планът включва увеличението на броя на отборите на 36.

В момента Англия, Испания, Италия и Германия имат по четири отбора. Допълнителни две места ще бъдат дадени на клубовете с най-добър коефициент, които не са се класирали за турнира по традиционния начин. Коефициентът ще се оформя на базата на представянето им в турнирите на УЕФА за последните пет години.

В момента всички отбори от „Голямата шестица“ на Висшата лига са в топ 15 на ранглистата на Европа, което означава, че при тези обстоятелства Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Челси, Тотнъм и Арсенал ще могат да играят едновременно в Шампионската лига. За целта просто трябва четири от тези отбори да завършат на първите четири места в крайното класиране на Премиър лийг за съответния сезон.

Според новия формат, който трябва да влезе в сила през 2024 година, всеки отбор трябва да изиграе по 10 мача - пет домакинства и пет гостувания. 16-те най-добре класирани тима ще продължат във фазата на елиминациите.

УЕФА тепърва ще трябва да одобрява новите предложения на конгреса си през месец април догодина.