Реал Мадрид победи Борусия Дортмунд с 2:0 в двубой от финала на Шампионската лига. Попаденият за тима на Карло Анчелоти бяха дело на Дани Карвахал в 74-а минута, а Винисиус Жуниор оформи крайния резултат в 83-а минута. Попадение на Фюлкруг в края на двубоя бе отменено поради засада. През първото полувреме Борусия Дортмунд имаше сериозно предимство, като "белия балет" дори нямаше точен удар, но германският тим така и не успя да материализира превъзходството си, като уцели и греда. През втората част Реал Мадрид наложи волята си, а тактикът Карло Анчелоти показа за пореден път на колко високо ниво е, след като тимът вкара след статично положение, което опитваше на няколко пъти по време на сблъсъка. Това е рекордна 15-а титла в Шампионската лига за Реал Мадрид в последния двубой на Тони Кроос на клубно ниво.

Борусия Дортмунд Реал Мадрид

източник: Sofascore

Двубоят започна неочаквано, като с началото на мача фен влезе на терена, като не бе спрян първоначално и отне две минути играта да бъде подновена и срещата реално да стартира. В 12-а минута дойде първият по-опасен удар в двубоя, като Федерико Валверде видя празно пространство и опита късмета си от разстояние, но не успя да уцели целта. Малко след това Юлиан Бранд получи страхотен пас в наказателното поле и шутира по диагонала, но не бе прецизен със завършващия удар.

В 21-а минута Карим Адейеми бе в страхотна позиция, като бе изведен сам срещу вратаря, а нападателят го преодоля, но сякаш не взе най-доброто решение, като затвори ъгъла си и в крайна сметка ударът му бе блокиран. Само две минути по-късно Фюлкруг също имаше чудесен шанс да отбележи, като преодоля Тибо Куртоа с хубав изстрел, който обаче срещна левия страничен стълб на Реал Мадрид.

В 28-а минута Борусия Дормунд организира превъзходна контраатака, а Адейеми демонстрира великолепната си скорост, след което опита с удар по земята да преодолее стража на испанския тим, но белгийският национал отрази със страхотна реакция. Малко след това Винисиус Жуниор извърши грубо нарушение срещу вратаря Кобел и получи жълт картон.

Getty/Gulliver images
100 снимки

В 40-а минута Винисиус определено симулираше, но съдията се хвана и показа жълт картон на Нико Шлотерберк за неговата намеса. Веднага след това Марсел Забитцер видя празното пространство и не се поколеба да стреля от границата на наказателното поле, но Куртоа внимаваше и изби в корнер. В 43-а минута Марсел Забитцер изпусна нервите си и бе декориран в жълто.

В 49-а минута дойде най-доброто положение за Реал Мадрид, след като Тони Кроос опита изстрел от пряк свободен удар, но Кобел блесна със спасяване, избивайки в корнер. От последвалия ъглов удар именно германският национал центрира, а Дани Карвахал засече на първа греда, но топката прелетя над напречната греда.

Реал Мадрид отново имаше чудесна възможност, като в 57-а минута Дани Карвахал бе намерен в противниковото наказателно поле и опита труден изстрел от въздуха, но Кобел и Маатсен с дружни усилия успяха да се справят с опасността.

В 63-а минута Фюлкруг изскочи от задна позиция и атакува наказателното поле по диагонал и засече центриране, нанясайки превъзходен удар с глава, но Куртоа отново внимаваше и съумя да спаси. Десетина минути по-късно Марко Ройс замени Карим Адейеми.

В 74-а минута Тони Кроос изпълни пореден корнер, а планът на Карло Анчелоти изглеждаше ясен, като този път Дани Карвахал на първа греда засече страхотно, изпращайки топката в далечния ъгъл, като не остави шанс на Кобел да реагира - 1:0 за Реал Мадрид.

В 77-а минута "белия балет" имаше нов шанс да отбележи, след като Джуд Белингам получи великолепна топка в наказателното поле и опита удар с десния крак, но в последния момент бе блокиран, за да бъде предотвратен голът. Само три минути по-късно Матс Хумелс извърши нарушение, за което получи жълт картон. Зад топката застана Тони Кроос, който шутира директно към вратата, но Кобел спаси с две ръце.

Юлиан Бранд напусна за сметка на Себастиан Алер, а Емре Джан отстъпи мястото си на Дониел Мален. Секунди след това Едуардо Камавинга не се поколеба да отправи топовен изстрел от разстояние, но Кобел блесна с най-добрата си намеса от началото на мача, успявайки със сетни сили да избие в корнер. От последвалия ъглов удар Тони Кроос изпълни по същия начин, като Начо засече на първа греда, но стражът на Борусия Дортмунд спаси великолепно с една ръка.

Getty/Gulliver images
100 снимки

В 83-а минута съпротивата на германския тим рухна. Борусия Дортмунд допусна сериозна грешка при изнасянето на топката, а Джуд Белинжам овладя и пусна пас по конец към Винисеус Жуниор, който запази самообладание и преодоля противниковия вратар, за да удвои резултата - 2:0 за Реал Мадрид.

Веднага след този гол Джуд Белингам отстъпи мястото си на Хоселу, а Лука Модрич замени Тони Кроос. В 87-а минута Никлас Фюлкург бе намерен с чудесно центриране в наказателното поле, а нападателят стреля с глава, като успя да преодолее Куртоа и топката се озова в мрежата. Попадението обаче бе отменено поради засада.

Стартови състави:

Борусия Дортмунд: 1. Грегор кобел, 22. Иън Маатсен, 4. Нико Шлотерберк, 15. Матс Хумелс, 26. Юлиан Риерсон, 23. Емре Джан, 20. Марсел Забитцер, 19. Юлиан Бранд, 27. Карим Адейеми, 10. Джейсън Санчо, 14. Никлас Фюлкруг

Треньор: Един Терзич

Реал Мадрид: 1. Тибо Куртоа, 23. Ферлан Менди, 22. Антонио Рюдигер, 6. Начо, 2. Дани Карвахал, 8. Тони Кроос, 25. Едуардо Камавинга, 15. Федерико Валверде, 7. Винисиус Жуниор, 11. Родриго, 5. Джуд Белингам

Треньор: Карло Анчелоти