Отборите на Реал Мадрид и Манчестър Сити не успяха да се надборят в първия полфинал между двата тима от Шампионска лига и приключиха първия етюд при резултат 1:1. Сякаш равенството на „Сантиаго Бернабеу“ беше закономерен, тъй като Манчестър Сити беше по-дейният отбор, но при качеството на завършващия удар „кралския клуб“ пък беше по-добър.

Реваншът между двата тима е идната сряда от 22,00 часа и също ще бъде проследен на живо от Gong.bg.

Винисиус Жуниор откри резултата в испанската столица през първото полувреме в 36-ата, след като „гражданите“ играха по-дейно, но бразилецът намери начин да изведе актуалния европейски шампион напред в резултата.

В пълен резонанс започна втората част, след която „лос меренгес“ имаше повече шансове за гол, но изяви на Едерсон предотвратиха втори гол, а в 67-ата Кевин Де Бройне с изключително мощен удар изравни резултата и оформи крайния резултат преди ответния мач между двата отбора следващата седмица на „Етихад“.

Мачът беше изпъстрен с изключителна тактическа битка между треньорите - Карло Анчелоти и Хосеп Гуардиола, като двамата не успяха да се надлъжат след първата среща в Испания.

Преди срещата пък мнозина се опасяваха как Реал ще се справи с головата „машина“ на Ман Сити – Ерлинг Халанд, ала норвежецът бе отлично неутрализиран от Антонио Рюдигер, който зае достойно мястото на Едер Милитао, като Халанд почти нямаше шансове за попадение в тази среща.

Реал Мадрид vs Манчестър Сити

източник: sofascore.com

Карло Анчелоти направи две промени от състава от финала за Купата на Краля. Сред титулярите се завърна Антонио Рюдигер, който ще покрива Едер Милитао, тъй като бразилецът бе аут поради наказание. В средата фундаментът беше присъствието на Лука Модрич, а Тони Кроос отново дирижира действията в полузащитната линия. До опитните футболисти действа Едуардо Камавинга, който помагаше и в защита. Другият халф пък беше Феде Валверде.

Лавина от фенове на Реал Мадрид посрещна играчите (галерия)

Gulliver/GettyImages
80 снимки

Напред за „кралския клуб“ ще сноват Родриго, Винисиус и капитанът Карим Бензема.

Хосеп Гуардиола разположи своите футболисти в ортодоксалното 4-3-3. На вратата бе Едерсон, а пред бразилеца карето в отбрана беше изградено от Кайл Уокър, Джон Стоунс, Рубен Диаш и Мануел Аканджи. Родри логично зае позицията на дефанзивен халф, като пред него бяха поставени Кевин Де Бройне и капитанът Илкай Гюндоган. Напред на Ерлинг Халанд по крилата трябваше да му помагат Джак Грийлиш и Бернардо Силва.

Срещата започна с контрол на топката от английския отбор, като темпото на игра в първите минути не беше очарователно. В осмата минута Грийлиш надигра Камавинга вдясно по нападението на "гражданите" и подаде към Де Бройне. Белгиецът не се посвени и шутира силно с десния крак, но Куртоа показа качествата си и изби, след което нападението приключи със засада.

В 14-ата пък Родриго Ернандес тества рефлекса на белгийския страж на "лос меренгес", но Куртоа с отлично придвживане изби в ъглов удар. Секунди след това Халанд и Де Бройне комбинираха, за да може първият да получи леко вляво по атаката. Норвежецът шутира по земята, а Куртоа спаси.

Натискът на Сити продължи масирано, а в 16-ата Грийлиш намери перфектно Халанд, който стреля с глава, но ударът беше лек и вратарят на Реал спаси. Две след това Родриго пусна дълъг пас към Бензема, който не успя да стигне топката преди Едерсон и бразилецът излезе и улови.

Gulliver/GettyImages
93 снимки

След 25 минути игра Реал беше близо до откриващ гол. Родри сбърка вдясно по нападението на Реал, а Винисиус му отне топката. Бразилецът веднага опита да подаде към Бензема, ала Рубен Диаш с отличен шпагат спря пътя ѝ, за да не може носителят на Златната топка да отбележи лесно гол.

След по-малко от половин час игра Илкай Гюндоган от Ман Сити трябваше да получи медицинска помощ, тъй като удари главата си в лакътя на Антонио Рюдигер, който не игра умишлено в тази ситуация.

30 снимки

След 36 минути игра домакините намериха начин да вкарат гол, след като Лука Модрич подаде страхотно към Камавинга. Той без да се бави видя Винисиус пред дъгата на наказателното поле, а Рубен Диаш закъсня да го атакува. Бразилецът стреля силно с десния крак, като това не остави шанс на неговия сънародник Едерсон - 1:0 за Мадрид.

Минута преди да изтече редовното време на първата част Лука Модрич обра овациите на "Сантиаго Бернабеу", след като спря грациозно топката в средата на терена, която беше изритана силно от Тибо Куртоа. Малко след това напрежението се покачи, след като Карвахал изблъска цинично Грийлиш в рекламните пана, след което англичанинът реагира и опита да удари испанския бранител, който се свлече театрално на терена. Реферът Рубен Диаш остави играта да продължи.

Първата опасна ситуация след подновяването на втората част беше на сметката на Реал Мадрид, след като в 49-ата минута "кралксия клуб" направи изключително нападение, което приключи с удар на Бензема, който отиде над напречната греда. Малко след това Де Бройне беше изведен вдясно и шутира силно, а Куртоа с една ръка спаси, след което беше отсъдена полемична засада на белгийската звезда на "небесносините".

Дест след старта на втората част Родри пропусна пред дъгата за Де Бройне, който опита силен удар с левия крак, но сънародникът му на вратата на Реал отново беше безупречен. При следващото нападение на Сити Алаба действа безкомпромисно срещу Ерлинг Халанд, който искаше да шутира, но бранителят с отличен шпагат блокира нападателя на "гражданите".

Gulliver/GettyImages
65 снимки

В 58-ата Винисиус нанесе слаб удар към вратата на Едерсон, но Стоунс изчисти панически в корнер, макар да не беше нужно. След него пък топката се озова в Родриго, който направи красив финт спрямо Грийлиш и шутира, а халфът на Сити препречи топката да отиде към вратата на Едерсон. 

Добрите минути за Реал продължиха, както и серията от ъглови удари, а след последния Валверде получи при средна дистанция и стреля изключително силно, но и толкова неточно. След малко повече от час игра Валверде имаше настроения спрямо съдията за игра с ръка на Грийлиш в наказателното поле на Манчестър Сити, но реферът Диаш остави играта да продължи, което беше и логично с оглед ситуацията в този момент.

В 67-ата минута обаче цялостният натиск на "гражданите" в хода на срещата в Мадрид даде резултат, а Де Бройне изравни. Камавинга опита да изнесе топката с пас по земя, но Родри отне. Испанецът даде вляво за Грийлиш, който реши да не се надиграва и разпредели към Гюндоган. Капитанът върна за Де Бройне, който отправи много плътен шут към вратата на Куртоа през купа от играчи, а белгиецът не успя да реагира - 1:1.

След попадението пък Карло Анчелоти получи жълт картон за спор със съдиите.

Десет след това Валверде се освободи отлично от опеката на Мануел Аканджи и нахлу в наказателното поле на Реал. Уругваецът опита да подаде към Карим Бензема, ала Рубен Диаш изчисти смело напред топката, за да преустанови нападеието на "лос бланкос". В 78-ата пък Кроос центрира изключително в наказателното на Сити и Бензема стреля преди Диаш да се намеси, но пък намесата на Едерсон беше още по-стабилна, за да не допусне втори гол във вратата си.

В последната минута от редовното време пък резервата Чуамени отправи топовен удар от дъгата на наказателното поле, но Едерсон демонстрира цялата си мощ и отрази удара на французина.

FT / Реал Мадрид 1:1 Манчестър Сити

1:0 Винисиус (36)

1:1 Де Бройне (67)

Рефер: Артур Диаш (Португалия)

Стадион: "Сантиаго Бернабеу" (Мадрид, Испания)

Реал Мадрид: 1. Тибо Куртоа – 2. Дани Карвахал, 22. Антонио Рюдигер, 4. Давид Алаба, 12. Едуардо Камавинга 🟡 – 8. Тони Кроос 🟡, 10. Лука Модрич, 15. Федерико Валверде – 21. Родриго Гояс, 20. Винисиус Жуниор, 9. Карим Бензема (c)

резерви: 13. Андрий Лунин, 26. Луис Лопес, 5. Хесус Вайехо, 6. Начо Фернандес, 7. Еден Азар, 11. Марко Асенсио, 16. Алваро Одриосола, 17. Лукас Васкес, 18. Орелиен Чуамени, 19. Дани Себайос, 24. Мариано Диас

Треньор: Карло Анчелоти

Манчестър Сити: 31. Едерсон - 2. Кайл Уокър, 3. Рубен Диаш, 25. Мануел Аканджи – 5. Джон Стоунс, 16. Родри – 20. Бернардо Силва 🟡, 10. Кевин Де Бройне, 8. Илкай Гюндоган 🟡 (c), 10. Джак Грийлиш – 9. Ерлинг Хaланд

резерви: 18. Стефан Ортега, 33. Скот Карсън, 4. Калвин Филипс, 14. Аймерик Лапорт, 19. Хулиан Алварес, 21. Серхио Гомес, 26. Рияд Марез, 47. Фил Фодън, 80. Коул Палмър, 82. Рико Люис

Мениджър: Хосеп Гуардиола