Френски сенатори поискаха държавата да поеме отговорност и да посочи виновните за хаоса около стадион "Стад дьо Франс" по време на финала на Шампионската лига по футбол през миналия месец.

Поставени бяха въпроси защо записите от камерите за наблюдение, в които се вижда как полицаи използват сълзотворен газ срещу феновете, са били автоматично изтрити и защо представители на правителството не са разпоредили те да бъдат представени на разследващите. Скандалните събития предизвикаха още много въпроси за способността на Франция да организира и охранява големи събития.

"Генералното впечатление от финала на Шампионската лига е липса на подготовка, липса на контакт по веригата между службите, липса на отзивчивост и съпричастност по време на събитията и съмнително управление след събитията", коментира сенатор Лоран Лафон, който ръководи комисията, която разследва случилото се в Париж.

Gulliver/GettyImages
17 снимки

"Тежестта на събитията изисква отговор от държавата", заяви още той като не посочи конкретни виновници, но добави, че всички отговорни в даден момент са се провалили.

"Автоматичното изтриване на видеозаписите доведе до впечатлението, че няма никой отговорен, а съответно и никой виновен", добави Лафон.

Шефът на полицията в Париж Мишел Кадот призова за намиране на нови начини за контрол при струпването на голям брой хора. Той призна, че въпросната вече е била "провал", но според него действията на полицията са били в отговор на присъствието на хиляди фенове без билети или с фалшиви такива.

Испанският Реал Мадрид победи английския Ливърпул с 1:0 във финалния двубой и спечели трофея в Шампионската лига за сезон 2021/2022.