Изпълнителният директор на Борусия Дортмунд Ханс-Йоаким Вацке е първата водеща фигура от клуба, пряк свидетел на експлозиите в автобуса, който коментира случая в часовете след случилото се. Той разкри от първо лице какво се е случило. 

"Всички бяхме в шок. Имаше заложени в ъглите на излизане от хотела три устройства, които явно трябваше да избухнат в определен момент. Марк Бартра беше ранен, но положението му не е притеснително."

"Момчетата са в стрес, но ще играят в сряда вечер срещу Монако, просто няма как. Нямаме друга алтернатива, графикът и без това вече е претоварен. Ние сме особено силни в толкова тежки ситуации", сподели Вацке пред медиите, наобиколили го за обяснение за случилото се в Дортмунд. 

Експлозии в Дортмунд, играч пострада, отложиха Борусия - Монако

Службите за сигурност: Атаката в Дортмунд не е тероризъм

Версиите за инцидента в Дортмунд

Пишчек от Борусия с подробности за инцидента

Полицията в града веднага се зае с разследването и вече излязоха и първите версии за случая. Едно от подозренията е тези експлозии да са дело на неонацистка групировка, която е в тежък конфликт с клуба от доста време насам. 

Още преди четири години шефовете на вестфалците започнаха инициатива за прочистване на "Сигнал Идуна Парк" от крайнодесните фашистки елементи и се предполага, че един от тях е решил да сплаши отбора преди важния мач с Монако. 

Другата версия е за тероризъм, но засега официално се твърди, че няма достатъчно доказателства за това. Полицията досега не е коментирала официално версиите, а всичко е спекулации на медии, позоваващи се на източници от разследването.