Отборът на Пари Сен Жермен започна победоносно участието си в тазгодишното издание на Шампионска лига. Възпитаниците на Луис Енрике не срещнаха трудности срещу Борусия Дортмунд в първия си мач от „групата на смъртта”, в която са още тимовете на Милан и Нюкасъл, които направиха 0:0 в мача помежду си.

ПСЖ не срещна трудности при домакинството си на Борусия и се наложи с 2:0 след голове на Килиан Мбапе от дузпа и Ашраф Хакими. И двете попадения паднаха след почивката на мача на „Парк де Пренс”.

Така французите оглавиха класирането във временното подреждане след първия кръг от груповата фаза на най-силния клубен турнир в Европа.

Вижте всички резултати от първите мачове, играни във вторник вечер.

Gulliver/GettyImages
33 снимки

Двата тима се хвърлиха в люта битка още от първата секунда. Още в първата минута на срещата на „Парк де Пренс”, отборът на Борусия Дортмунд стигна до коренер пред вратата на парижани, но опасност за французите не последва. Домакините отговориха с опасна атака отляво, при която Килиан Мбапе бе фаулиран около наказателното поле на гостите. Последва центриране на Дембеле, след което Ернандес имаше възможност да стреля, но прати топката покрай вратата от няколко метра.

В 8-ата минута германският тима стигна до нов ъглов удар, а след центрирането Хумелс стреля с глава, но над вратата.

Още не бе изминал и четвърт час игра, когато гостите от Дортмунд трябваше да извършат принудителна смяна в състава си. Забицер получи разтежение при наглед безобидна ситуация и трябваше да напусне терена, а на негово място се появи Нмеча. Веднага след промяната в редиците на Борусия, тимът на Един Терзич стигна до отличен шанс за гол. Мален се оказа в наказателното поле отляво и стреля опасно, но стражът на домакините внимаваше и спаси.

В 19-ата минута домакините бяха много близо до откриването на резултата. Витиня получи на границата на наказателното поле и понечи веднага да стреля, вместо да търси комбинация със свои съотборник. Изстрелът на Витиня премина покрай вратаря, но срещна десния страничен стълб на вратата, а след това негов съотборник не успя да направи добавка.

Емре Джан и Ашраф Хакими също пробваха късмета си, но и двамата не успяха да намерят рамката противниковата врата.

Няколко минути преди почивката Хакими изведе Дембеле отляво, нападателят овладя и стреля от малък ъгъл, но стражът на гостите бе на мястото си и изби в ъглов удар.

Веднага след центрирането от корнера, при единоборството за високата топка, коженото кълбо срещна ръката на Зюле, а след приключване на ситуацията тя бе разгледана от ВАР за потенциална дузпа. В крайна сметка обаче, реферите сметнаха, че няма умисъл в играта на футболиста на Борусия Дортмунд и логично не отсъдиха наказателен удар.

Втората част започна по отличен шанс за Пари Сен Жермен. Още не бяха изминали и няколко секунди игра, когато домакините организираха опасна атака отдясно. Топката бе подадена към нахлулия в наказателното поле Килиан Мбапе, който пробва удар с левия крак, а коженото кълбо срещна ръката на Зюле, който се опита да избие. Този път главният рефер бе категоричен и посочи бялата точка, а след преглед на ситуацията с ВАР, решението му бе потвърдено.

С изпълнението на наказателния удар се нагърби Килиан Мбапе, който стреля технично в долния десен ъгъл на врата и не сгреши – 1:0 за ПСЖ.

Десет минути след отриването на резултата, футболистите на Луис Енрике нанесоха втори решителен удар по амбициите на Борусия Дортмунд. След отлично двойно подаваме между Витиня и Хакими, вторият получи на метър от вратарското поле, финтира изящно бранител на Борусия и с техничен удар прати топката в долния десен ъгъл на вратата, правейки резултата 2:0 в полза на парижани.

FT ПСЖ – Борусия Д 2:0

1:0 Мбапе 49 (д), 2:0 Хакими 58'

Шампионска лига, Група F, първи кръг

Стадион: „Парк де Пренс”, Париж

Рефер: Хесус Хил, Испания

Пари Сен Жермен: 99 Донарума, 2 Хакими, 4 Угарте, 5 Маркиньос, 7 Мбапе, 10 Дембеле, 17 Витиня, 21 Ернандес, 23 Коло Муани, 33 Жаир-Емери, 37 Шкринияр

Старши треньор: Луис Енрике

Борусия Дортмунд: 1 Кобел, 4 Шлотербек, 15 Хумелс, 17 Волф, 19 Бранд, 20 Забицер, 21 Мален, 23 Емре Джан, 25 Зюле, 26 Риерсон, 27 Адейеми

Старши треньор: Един Терзич