Шесткратният носител на трофея от Шампионска лига Ливърпул постигна пета поредна победа в група „В“ от турнира. В сряда вечер „червените“ надделяха с 2:0 над гостуващия на „Анфийлд“ тим на Порто. Попаденията отбелязаха Тиаго Алкантара в 52-ата и Мохамед Салах в 70-ата минута.

Мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп бе направил четири промени в сравнение при победата над Арсенал с 4:0 през уикенда. Юношата на клуба Тайлър Мортън, който преди няколко дни  направи дебюта си във Висшата лига, дебютира и в Шампионската лига, при това като титуляр. Неко Уилямс, Ибрахима Конате и Такуми Минамино също бяха титуляри. Вратарят Алисон пък бе капитан на тима.

За португалците като титуляр стартира Пепе в своя стотен мач в Шампионската лига. Зайду започна отляво на отбраната, а Сержо Оливейра също започна от първата минута.

Gulliver/GettyImages
74 снимки

Първите 45 минути бяха по-добри за Порто и пропуснаха няколко добри възможности.

В деветата минута удар с глава на Тареми рикошира в Жоел Матип, но премина встрани от вратата.

Три минути след това Отавио пропусна нова чудесна възможност, след като получи от Диас, но стреля встрани. Халфът поиска и дузпа, която обаче ВАР не я потвърди.

В 37-ата минута Тиаго изведе много добре Садио Мане, който с техничен удар в далечния ъгъл прати топката във вратата на гостите, но след намесата на системата ВАР попадението бе отменено заради много тънка засада.

Второто полувреме Ливърпул го стартира силно и в 52-рата минута поведоха. Алекс Окслейд-Чембърлейн изпълни свободен удар, топката бе изчистена на пътя на Тиаго Алкантара, който с плътен удар от над 25 метра  я прати в ъгъла – 1:0.

Окслейд-Чембърлейн пропусна нова добра възможност за Ливърпул, а гол на Минамино бе отменен заради засада.

Двадесет минути преди края на двубоя Мохамед Салах получи хубав пас от появилия се като резерва Джордан Хендерсън и стреля до близката греда за крайното 2:0.

До края Хендерсън и Дивок Ориги пропуснаха да реализират нови попадения.

Така Ливърпул остава непобеден в групата и с пълен актив от 15 точки, докато Порто остава втори, но е далеч назад с пет пункта, като има аванс от една точка пред Милан и Атлетико Мадрид. По този начин съдбата на второто място ще бъде решена в последния мач, когато „драконите“ приемат Атлетико, докато Милан домакинства на Ливърпул.