През следващия месец ще се подновят битките в Шампионска лига като започва фаза на директните елиминации. В средата на февруари започват 1/8-финалите на турнира и за всички двубои ще направим кратки анализи, като с колегите от футболни прогнози 7спорт ще споделим очакванията си за мачовете от най-авторитетния клубен турнир на Стария континент.

Осминафиналите в Шампионска лига за сезон 2020/21 ще стартират с мега дерби – Барселона срещу Пари Сен Жермен като двубоят е на 16 февруари от 22:00 часа. Като фаворит за класиране на ¼-финалите, букмейкърите поставят френския шампион, но в първия двубой шансовете са на страната на каталунците. Барселона нямаше проблеми да премине груповата фаза на турнира, но трябва да съжалява, че не завърши на първо място в група G. Каталунците допуснаха загуба с 0:3 от Ювентус в последния кръг на груповата фаза и точно заради този резултат останаха на втората позиция. Така Барселона нямаше как да избегне големите фаворити още на 1/8-финалната фаза. Жребият ги изправи срещу финалиста от миналия сезон ПСЖ, който имаше тежка задача в груповата фаза, тъй като бе изправен срещу отбори като РБ Лайпциг и Манчестър Юнайтед. Парижани обаче се справиха с предизвикателството и сега ги очаква голям сблъсък срещу Барселона. Това ще бъде и първият сериозен тест за новия треньор на клуба Маурисио Почетино, който замени Томас Тухел, след като германският специалист бе уволнен преди Коледа.

Двубоят между Барса и ПСЖ до голяма степен ще засенчи другата среща в същия ден - РБ Лайпциг срещу Ливърпул. Доста футболни прогнози за мача ще бъдат за победа на английския шампион. „Червените“ влизат като фаворити в тази среща, а очакванията са да се класират на ¼-финалите. Тимът на Юрген Клоп завърши на първата позиция в групата си, като зад себе си остави Аталанта, Аякс и Мидтиланд. Доста по-впечатляваща работа свърши тима на РБ Лайпциг, който на практика елиминира Манчестър Юнайтед от турнира след победа с 3:2 у дома в последния кръг на груповата фаза. На старта на директните елиминации момчетата на Юлиан Нагелман ще се опитат да направят нов подвиг и ще видим как ще се представят срещу шампиона на Англия.

Един от фаворитите за спечелването на Шампионска лига – Ювентус, ще стартира участието си на 1/8-финалите в турнира на „Ещадио до Драгао“ срещу Порто на 17 февруари. „Бианконерите“ са фаворити в този сблъсък и надали ще имат трудности да елиминират португалския си съперник. След силното представяне в груповата фаза и категоричната победа на „Камп Ноу“ срещу Барса с 3:0 в последния кръг, тимът на Андреа Пирло ще бъде изпълнен с увереност. Ювентус ще се стреми да реши съперничеството с Порто още в първия мач на „До Драгао“, като Кристиано Роналдо и компания ще се задоволят само и единствено с победа. Техният опонент достигна до елиминациите, след като завърши на второ място в група с Ман Сити, Олимпиакос и Марсилия. Прогнозите за мача им с Ювентус обаче не са в тяхна полза и ще бъде изненада, ако Порто елиминира италианския шампион.

В Испания ще се води здрава битка между отборите на Севиля и Борусия Дортмунд на 17 февруари. Първият мач между двата тима ще бъде много важен и ако един от тях вземе предимство, то е много вероятно да продължи напред. Това е един от най-равностойните сблъсъци в тази фаза на ШЛ. Севиля прави силен сезон и бе близо до спечелването на група Е в компанията на Челси, Рен и Красанодар. Борусия Дортмунд пък използва открилия се шанс и в група с по-леки съперници като Лацио, Брюж и Зенит, успя да завърши на първата позиции и има добри шансове да се класира на ¼-финалите.

Седмица след изиграването на първите четири двубоя от 1/8-финалната фаза, ще е време и за останалите четири сблъсъка. Във вторник, 23 февруари, има два много интересни двубоя - Атлетико Мадрид срещу Челси и Лацио срещу Байерн Мюнхен. Първата среща ще ни предложи голямо тактическо надлъгване между Диего Симеоне и Франк Лампард. Опитът в такива големи мачове на директни елиминации е на страната на Симеоне и Атлетико Мадрид. В отбора на Челси пък има играчи с много потенциал, така че лондончани могат да победят почти всеки съперник в Европа. Дори „сините“ са фаворити според букмейкърите да се класират на ¼-финалите в Шампионска лига. Но дали тимът на Лампард ще оправдае първоначалните прогнози за мача предстои да разберем през февруари.

Ако в мача между Атлетико и Челси няма изявен фаворит, то сблъсъкът между Лацио и Байерн ни предлага такъв. Естествено, че носителят на Шампионска лига е фаворизиран да се класира напред в турнира. Очаква се Байерн да спечели първия мач на „Стадио Олимпико“. Като цяло баварците не би трябвало да имат проблеми срещу Лацио на старта на директните елиминации. Тимът на Ханзи Флик единствено трябва да внимава за Чиро Имобиле, но почти сигурно Роберт Левандовски ще засенчи италианския нападател. Байерн превъзхожда Лацио във всяка линия в състава и би трябвало да вземе предимство още в първия мач в Рим.

На 24 февруари, сряда, ще се изиграят последните два двубоя от първите 1/8-финални мачове. В действие ще бъдат два от фаворитите за спечелването на състезанието - Реал Мадрид и Ман Сити като и двата отбора ще гостуват. "Белият балет" ще пътува до Бергамо, за да се изправи срещу коравия отбор на Аталанта. Ако тимът на Зинедин Зидан не покаже най-доброто си лице, със сигурност ще има проблеми срещу бергамаските. Все пак очакванията предвид коефициентите са Реал да няма проблеми да се класира на ¼-финалната фаза.

Ман Сити на Пеп Гуардиола пък ще срещне един от съперниците на мадридчани в груповата фаза – Борусия Мьонхенгладбах. „Гражданите“ са изявен фаворит в първия двубой на стадион "Борусия Парк". Футболните прогнози за този мач ще бъдат за доста голове, тъй като и двата отбора са резултатни, а в крайна сметка е много вероятно Манчестър Сити да се поздрави с победата.

Източник: Футболни прогнози 7спорт