Президентът на УЕФА Александър Чеферин свика днес видеоконференция, на която запозна 55-те представители на организацията с идеята за промяна на формата на Шампионската лига. 
 
Sky Sports News съобщи, че разговорите са били много положителни и нито една от националните асоциации не се е противопоставила на предложената реформа, която включва преход към така наречената „швейцарска система“.
 
Окончателното решение обаче ще бъде взето след среща на топ мениджърите на европейския футбол. Това ще се случи, по предварителна информация, не по-рано от април, когато ще заседава Изпълкомът на УЕФА.
 
За първи път в края на януари се появиха новини за евентуална промяна в правилника за основния футболен турнир на Стария свят - Шампионската лига. Идеята, предложена от УЕФА и ФИФА, беше отговор на предложението на най-добрите клубове на континента за създаване на тяхна Суперлига.
Организаторите смятат, че грандовете на световния футбол се интересуват главно от увеличаване на броя на мачовете за сезон (от което следва увеличение на доходите), а с реформата на ШЛ идеята за Суперлигата ще изчезне от само себе си.
 
Проектът на УЕФА е проектиран за срок от девет години, а обновената Шампионска лига би могла да стартира едва през 2024 година. Съществува обаче шанс преговорите да протекат бързо и срокът да бъде съкратен. 
 
Реформата обаче има достатъчно критици. Автоматичната квалификация за гигантите може да доведе до факта, че Шампионската лига ще се превърне де факто в "затворена лига", опасява се бившият изпълнителен директор на УЕФА Ларс-Кристер Олсон. На това президентът на Ювентус Андреа Анели, който активно популяризира идеята за реформиране на европейския футбол, отговаря, че се провеждат над 1800 мача в най-силните 5 национални лиги на Европа на сезон, докато в Шампионската лига има само 125, и обръща внимание на необходимостта от подобряване на качеството по този показател.