Порто постигна категорична победа с 5:3 при домакинството си на Шахтьор Донецк от група „H“ на Шампионска лига. По този начин „драконите“ се класираха за осминафиналната фаза на турнира, завършвайки втори в групата след Барселона.

Порто поведе с 1:0 в 11-ата минута. Едно криволичещо центриране в наказателното поле на Шахтьор бе посрещнато от Еванилсон, който продължи към Галено, който вкара топката във вратата на Ризник.

Шахтьор успя да изравни резултата в 29-ата минута, когато Зубков комбинира със Сикан, който вкара топката във вратата на Диого Коща. Страничният съдия маркира засада, но след разглеждането на ситуацията с ВАР, попадението бе потвърдено..

Порто поведе с 2:1 в 43-ата минута, когато Пепе Акино пусна към Галено, който се възползва от заспиването на защитата на Шахтьор и с много силен удар от границата на наказателното поле, прати топката в долния десен ъгъл на вратата на Ризник.

Порто направи резултата 3:1 в 62-ата минута. Лош пас от Шахтьор в средата на терена бе пресечен от Галено, който се втурна към наказателното поле на украинския тим, след което подаде към Мехди Тареми, който пое топката с крачка и дори не погледна към вратата, преди да стреля покрай Ризник с левия крак, пращайки топката в мрежата.

Еустакио си вкара автогол в 72-ата минута и Шахтьор се върна в мача.

Порто направи резултата 4:2 в 76-ата минута. Пепе празнува 100-то си участие в Шампионска лига с чудесен гол.

Домакините стигнаха и до пети гол в 82-ата минута. Франсиско Консейсао с премерен удар покрай Ризник вкара топката във вратата на Шахтьор.

Шахтьор върна едно попадение в 88-ата минута, когато Степаненко асистира на Егиналдо, който направи резултата 3:5.

Така Порто се класира за осминафиналите на Шампионска лига. Отборът завърши с 12 точки на второ място в групата. Барселона също има 12 точки, но завърши на първо място заради по-добри показатели в директните мачове.
Шахтьор Донецк е трети и ще играе в Лига Европа, а Роял Антверп отпада от турнирите.