Благотворителната организация за помощ на хора с черепни травми - "Хедуей", отправи предложение да бъдат въведени временни смени при съмнения за сериозни черепни травми.

Предложението дойде след снощния първи полуфинал в Шампионската лига между Тотнъм и Аякс, завършил 0:1, когато защитникът на домакините получи сериозен удар в главата и бе заменен след няколко минути колебание.

Вертонген се сблъска със своя сънародник и съотборник Тоби Алдервейрелд, докато се опитваше да преодолее вратаря на гостите Андре Онана. Мениджърът на Тотнъм описа излизането на белгийския защитник от игра като голям удар по отбора.

Съдията Антонио Матео Лаос говори с медицинския щаб на Тотнъм за състоянието му, след което бранителят се върна на терена, но само за да напусне окончателно играта минути по-късно.

"Прегледът на един футболист за три минути или дори за пет, какъвто беше случаят с 32-годишния Ян Вертонген, не позволяват на медицинския екип да постави правилната диагноза", казва Люк Григс от "Хедуей", пише организация.