Италиански имунолог сподели мнение, че срещата от осминафиналите на Шампионската лига между Аталанта и Валенсия може да е била катализатор за безпрецедентната епидемия от коронавирус, която върлува в Бергамо. 

getty images
60 снимки

Цели 40 хиляди фенове на италианския тим са пътували от Бергамо до Милано за срещата, която се проведе на "Сан Сиро" на 19-ти февруари. Това може да е причина и за високите нива на разпространение и смъртност в града. В Бергамо само за последното денонощие са регистрирани 93 смъртни случаи, като отначалото на епидемията бройката възлиза на близо 600 споминали се. 

Имунологът Франческо ле Фоке споделя теорията си, че именно оттам е тръгнало ширещото се разпространение на коронавируса. 

"Сигурно е, че е имало няколко големи катализатора за огромното разпространение на вируса. Мачът между Аталанта и Валенсия може да е бил точно такъв повод, тъй като беше емоционален мач в историята на клуба", започна специалистът. 

"Месец мина от тази среща, така че фактите си пасват. Хиляди хора са били само на няколко сантиметра един от друг, прегръщали са се и са показвали емоционалност. Всичко това доведе до голямо разпространение. Сигурен съм, че много хора не са искали да пропускат мача, независимо че са имало лека температура примерно. Подобно нещо сега би било немислимо", завърши лекарят.