Отборът на Ливърпул постигна солидна победа при визитата си на Бенфика в първи четвъртфинален сблъсък в Шампионска лига. Възпитаниците на Юрген Клоп се наложиха с 3:1 в Лисабон и направиха сериозна крачка към следващата фаза на надпреварата, въпреки предстоящия реванш след седмица на „Анфийлд”.

Ибрахима Конате, Садио Мане и Луис Диас бяха точни за гостите, докато почетното попадение за „лисабонските орли” реализира Нунес в началото на втората част.

Gulliver/GettyImages
47 снимки

Първият удар в мача бе на сметката на Ливърпул и дойде в 4-ата минута. След атака отляво, топката бе центрирана в наказателното поле, където Наби Кейта успя да играе с глава, но не можа да насочи добре топката и я прати над вратата. Ливърпул продължи да бъде по-опасният тим на терена и в 8-ата минута стигна до нова добра възможност. Отново след нападение отляво, Луис Диас пробва пас към Садио Мане, който обаче не успя да играе с топката. Тя продължи към Салах, който също срещна трудности да овладее. Секунди по-късно египетският национал бе изведен отлично с пета от Мане, стреля по диагонала, но след рикошет коженото кълбо излезе в първи корнер в мача.  

Първият точен удар в мача дойде в 12-ата минута и бе дело на Наби Кейта. Мохамед Салах получи отдясно и след като преодоля бранител на домакините, пусна пас към Кейта в наказателното поле. Той овладя и стреля с левия крак, но вратарят на Бенфика парира с ръце. Топката попадна в Трент Александър-Арнолд, който също стреля, но Влаходимос отново успя да спаси.

Ливърпул продължи все повече и повече да затяга обръча около наказателното поле на домакините. Четвърт час след първия съдийски сигнал, Тиаго Алкантара също пробва късмета си, но далечният му шут мина над вратата.

Резултатът в мача бе открит в 17-ата минута. Ливърпул стигна до нов ъглов удар, този път отляво на нападението си. Анди Робъртсън центрира много добре в наказателното поле, където Ибрахима Конате се извиси над всички и с глава прати топката в левия ъгъл на вратата за 1:0.

Едва в 23-ата минута Бенфика стигна до нещо по-опасно пред вратата на Ливърпул. Евертон проби много добре отляво, нахлу в наказателното поле и стреля по диагонала, но не намери целта. Веднага след това Луис Диас пропусна да удвои преднината на своя тим, останал сам срещу вратаря на домакините.  

Гостите от Англия съумяха да удвоят преднината си на „Де Луж” с брилянтен гол. Трент Александър-Арнолд намери с дълъг пас Луис Диас в наказателното поле, който веднага комбинира със Садио Мане на другия фланг, а за сенегалеца не остана нищо друго освен да се разпише на почти празна врата.   

BGNES
13 снимки

В последната минута на първата част Мохамед Салах можеше изцяло да убие интригата в мача. Той бе изведен по отличен начин от Александър-Арнолд, но останал сам срещу вратаря на домакините не успя да го преодолее, стреляйки в тялото му. Футболистите на Бенфика моментално организираха контраатака, която завърши с удар на Рафа Силва, който обаче прати топката високо над вратата.

Втората част започна по мечтан начин за домакините. Само четири минути след подновяването на играта, лисабонските „орли” успяха да се върнат в мача, намалявайки пасива си. След безобидно центриране отдясно, Ибрахима Конте направи непростима грешка, след като позволи топката да мине през краката му и да стигне до Дарвин Нунес, който дебнеше зад гърба на бранителя. Уругваецът овладя и с десния крак не остави шансове на Алисон.

Минутки по-късно отново Нунес обстрелва вратата на Ливърпул, но този път доста неточно.    

В 60-ата минута Бенфика бе много близо до изравняването на резултата. След страхотна атака отляво, топката бе пратена към Евертон, който пое пред наказателното поле на Ливърпул и стреля силно с десния крак. Алисон изби удара му, а след това Фабиньо изчисти в тъч. Десет минути преди края на редовното време Ливърпул можеше да вкара трети гол в мача. Капитанът Хендеръсн получи на десния фланг и веднага намери непокрития Диас отляво. Колумбиецът се опита да стреля от воле, но изстрелът му не се получи и той прати топката в аут.      

В крайна сметка Ливърпул съумя да реализира трети гол в мача и да наклони сериозно везните в своя полза в четвъртфиналния сблъсък срещу португалците. След прекрасна контраатака на „червените”, Наби Кейта изведе зад отбраната на домакините Луис Диас, който майсторски преодоля вратаря и с левия крак на празна врата направи резултат 3:1 в полза на мърсисайдци.

В продължението на срещата Фабиньо получи тежък удар в главата и имаше нужда от лекарска помощ, но в крайна сметка успя да доиграе мача. Ливърпул можеше да победи още по-изразително, но в последната си атака в мача, Диого Жота не успя да преодолее вратаря на домакините, въпреки че остана очи в очи с него.

В крайна сметка „червените” се наложиха с комфортна преднина и очакват реванша след седмица на „Анфийлд”. Преди това тимът на Юрген Клоп ще има тежка задача срещу Манчестър Сити във Висшата лига.  

FT БЕНФИКА – ЛИВЪРПУЛ 1:3

0:1 Конате 17'

0:2 Мане 34'

1:2 Нунес 49'

1:3 Диас 87'

1/4-финал Шампионска лига, първи мач

Стадион: „Де Луж”, Лисабон

Рефер: Хесус Манзано, Испания

Бенфика (4-4-2): 99 Влаходимос – 2 Жилберто, 30 Отаменди, 5 Вертонген, 3 Грималдо – 27 Рафа Силва, 28 Вейгл, 49 Таарабт, 7 Евертон – 88 Гонсало Рамос, 9 Нунес

Старши треньор: Нелсон Верисимо

Ливърпул (4-3-3): 1 Алисон – 66 Александър Арнолд, 5 Конате, 4 Ван Дайк, 26 Робъртсън – 8 Кейта, 3 Фабиньо, 6 Тиаго Алкантара – 11 Салах, 10 Мане, 23 Луис Диас

Старши треньор: Юрген Клоп

Съставите на Бенфика и Ливърпул

източник: http://uefa.com