Президентът на УЕФА Александър Чеферин обяви, че Шампионската лига се нуждае от промени в правилата, за да могат да бъдат „защитени” отбори като Аякс и Лестър. Всички предложения обаче все още са на етап обсъждане.

Предстои среща на 11 септември, на която ще бъдат разгледани внесените предложения.

Основната идея е, отбор, който е достигнал до четвъртфиналите на турнира да има гарантирано място в Шампионската лига през следващия сезон.

„Бихме искали да защитим отбори като Аякс тази година, или Монако и Лестър Сити от преди. Аякс може да продаде всичките си играчи, защото не знаят дали ще се класират за Шампионската лига през следващата година. Не мисля, че трябва да защитаваме твърде много клубове, защото тогава ще стане много затворен турнир. Идеята е, клубове достигнали до определен етап да могат да се състезават и през следващ сезон”, споделя Чеферин.

Предложенията:

Четири групи по осем отбора

Вместо сегашната схема от четири отбора в осем групи, да се преобразува на осем отбора в четири групи. Това предложение идва от Асоциацията на европейските клубове, чийто председател е президентът на Ювентус Андреа Аниели. Английските членове в организацията са Манчестър Юнайтед, Челси, Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Тотнъм, Евертън, Лестър и Нюкасъл.

Шампион на шампионите

Друга идея е провеждането на мач „Шампион на шампионите”. Това е мач между победителя от Евро 2020 и победителя от Копа Америка 2019.

Други ключови моменти

Според „Times” от УЕФА ще дискутират въпроса за увеличаване на Шампионската лига от 32 отбора на 40 или 48, в групи от по пет или шест тима, вместо четири отбора.