Украинският гранд Шахтьор Донецк порази за втори път испанския първенец Реал Мадрид в групите от Шампионската лига. Това се случи в Киев, след като Шахтьор надделя с 2:0 и така Реал регистрира втора поредна загуба в рамките на четири дни, след като загуби и в Ла Лига от Алавес.

И двете попадеие на стадион „Олимпийски” в Киев паднаха през втората част, след като Дентиньо откри в 54-ата, а Соломон в 82-ата оформи крайния резултат в полза на тима от украинската провинция Донбас. Така Шахтьор има седем точки, колкото има и Реал, но е на второто място поради по-добрите си показатели в преките мачове с „лос бланкос”. По този начин "белия балет" ще трябва да се бори за продължаването си напред в турнира, като задължително трябва победа в последния мач срещу Борусия Мьонхенгладбах. 

В първия мач на "Алфредо ди Стефано" тимът от провинция Донбас срази Реал Мадрид с 3:2 при визитата си в испанската столица.

27 снимки


КР/ ШАХТЬОР ДОНЕЦК 2:0 РЕАЛ МАДРИД 

1:0 Дентиньо (57)

2:0 Соломон (82)


След шест минути игра гостите създадоха първият си солиден шанс. Шахтьор действа колебливо при изнасянето на топката пред наказателното си поле, а Родриго открадна от Степаненко. Той видя вляво Бензема, който веднага центрира за изнесения на върха на атаката в това нападение Марко Асенсио, но ударът на халфа отблизо срещна гредата на украинската врата.

Последва поетапно нападение от Шахтьор, което завърши с удар на Тайсон по диагонала, ала доста неточно от вратата, пазена от Куртоа.

В 11-ата минута Реал стигна до своя втори удар посока вратата на Шахтьор. Модрич пусна перфектен пас зад гърба на отбраната на домакините за Бензема, а капитанът на мадирдчани в този мач отправи мощен удар, но стражът на Шахтьор Прудин боксира напред топката.

Две по-късно пък бранителят на Реал - Рафаел Варан, получи жълт картон, след като цинично блокира бившия играч на ЦСКА Жуниор Мораес, който получи травма в бедрото при сблъсъка и изпитваше страхотна болка. Количка го изнесе от терена, но все пак Мораес се завърна и продължи някак игра. Все пак Мораес бе заменен в 25-ата минута, когато на негово място влезе Дентиньо и бразилецът не успя да продължи.

В 29-ата минута Начо стреля след центриране, но право във вратаря на Шахтьор, а секунди по-късно Марко Асенсио отправи страхотен шут към вратата на Трубин, който все пак се намеси в тази ситуация и имаше корнер за Реал. След него пък последва удар на Йодегаард, но отново вратарят на Шахтьор се намеси.

Към края на полувремето Бензема пробва удар от воле след центриране отляво, но ударът му беше над напречната греда. В 57-ата минута отбраната на Реал допусна фатална грешка, от която падна гол за Шахтьор. Коваленко опита да намери Тайсон, а Ферлан Менди и Варан не се разбраха помежду си, за да може Дентиньо да прониже вратата на Куртоа - 1:0 за домакините.

Миг по-късно Кроос центрира от свободен удар, за да може Варан да стреля с глава, но Трубин улови. В 67-ата пък Варан с тялото си блокира опасен удар от дузпата на Виктор Коваленко, който бе видян от Тете, но френският бранител не допусна удар до вратата на Куртоа.

Най-добрата възможност за Реал през втората част дойде в 79-ата минута. Тогава гостите създадоха бързо нападение към вратата на Шахтьор, ала домакините оцеляха. Миг по-късно Асенсио отправи мощен удар от дистанция, но след рикошет в крака на Тете топката излезе в корнер.

Осем минути преди края пък Реал регистрира втори гол. Тогава вдъхновеният Шахтьор организира атака след диагонален пас на Майкон вляво към Соломон. Той финтира Лукас Васкес и порази вратата на Куртоа в близкия му ъгъл. До края на срещата испанският тим не създаде никакви опасности и украинският шампион нанесе второ поражение на Реал в мачовете помежду им.

Рефер: Овидиу Хатеган (Румъния)

Стадион: „Олимпийски” (Киев, Украйна)

Шахтьор Донецк: Анатоли Трубин – Додо, Витао, Валери Бондар, Микола Матвийенко – Виктор Коваленко, Тарас Степаненко – Тете, Марлос, Тайсон – Жуниор Мораес

Треньор: Луис Кастро

Реал Мадрид: Тибо Куртоа – Ферлан Менди – Начо, Рафаел Варан   , Лукас Васкес – Мартин Йодегаард, Тони Кроос, Лука Модрич – Марко Асенсио, Карим Бензема, Родриго Гояс

Треньор: Зинедин Зидан