Наполи победи Аякс с 4:2 в мач от груповата фаза на Шампионска лига. Лосано откри резултата още в 4-та минута с гол на Лосано. Распадори удвои в 16-та минута. Клаасен върна един гол в 49-та минута. Кварацхеля вкара от дузпа в 62-та минута, а отново от дузпа Бергвайн също се разписа за гостите в 82-та минута.


Guilliver/GettyImages
27 снимки

Домакините започнаха силно двубоя, а Лосано откри резултата още в 4-та минута за отбора на Наполи, след като получи добро центриране и завърши отлично с глава - 1:0.

Мохамед Кудус получи най-добрата възможност за гостите в 13-та минута, нападателят на Аякс се оказа в наказателното с топка в крака, но изстрела му мина покрай вратата.

Страхотна комбинация между Кварацхеля и Желински донесе нов страхотен шанс за Наполи, на върха на тази атака се оказа Распадори, който финтира защитник на гостите, за да си отвори коридор за изстрел, а такъв последво и то какъв. Ударът на Распадори едва не скъса мрежата, шанс за Пасвеер нямаше - 2:0.

В 28-та минута Аякс отново се опита да застраши вратата на домакините след добър индивидуален пробив на Тейлър, който използва физиката си да си пробие път и остана на крака в наказателното поле, въпреки че имаше играч на Наполи на гърба си, последва изстрел, който обаче не бе точен.

Малшанс сполетя Мохамед Кудус в 42-та минута, когато той овладя красиво поадаване и шутира към вратата от границата на наказателното поле, но топката беше блокирана неволно от защитник, а след това изчистена.

Второто полувреме започна страхотно за Аякс, нидерландският тим показа силна игра, а в 49-та минута след включване по фланга на Калвин Баси последва центриране, а до топката първи стигна полузащитникът Клаасен, който прати топката във вратата на Наполи и така намали изоставането за тима си.

Осимен влезе в игра и получи първи шанс за отбелязване на гол минути след това, в 56-та минута той бе оставен сам срещу вратаря и се опита да прати прехвърлящ удар във вратата, удара беше извън вратата, а имаше и вдигнат флаг за засада.

Само минутка по-късно Клаасен можеше отново да вкара, но защитник на Наполи се намеси отлично и изчисти топката преди тя да стигне до футболиста на Аякс. Спорен момент в 59-та минута, когато при удар на играч в синьо топката посрещна ръката на защитник на гостите. ВАР извика съдията да прегледа сам ситуацията. Тимбер бе човекът, който прегреши, а съдията отсъди логичното - дузпа. Кварацхеля се нагърби с отговорността да изпълни от бялата точка и го направи по чудесен начин с много силен и плътен удар, който опъна мрежата на вратата - 3:1.

Наполи продължи да атакува, в 71-та минута Ървинг Лосано проби хубаво, след като получи извеждащо подаване, той опита да върне към бялата точка, където беше Осимен, но паса не бе точен. Ървинг Лосано остана очи в очи с вратаря в 76-та минута, но Пасвеер се намеси отлично и спря футболиста на Наполи.

Последваха много бурни минути, след като в 79-та минута Виктор Осимен отбеляза, но попадението бе отменено заради засада, а секунди след това Жуан Жезуш от Наполи извърши нарушение в собсвеното си наказателно и това бе дузпа за Аякс. Стивън Бергвайн изпълни дузпата, а Мерет хвана ъгъла, но не и топката - 3:2.

Двубоят бе решен от Виктор Осимен в 90-та минута, когато Блинд сбърка, той не изчисти топката и бе върхлетян от Осимен, който открадна топката и я прати във вратата на Аякс - 4:2.

FT НАПОЛИ - АЯКС 4:2

1:0 Лосано 4'

2:0 Распадори 16'

2:1 Клаасен 49'

3:1 Кварацхеля 62'

3;2 Бергвайн 83'

4:2 Осимен 90'

Състави на двата отбора:

Наполи: 1. Мерет, 22. Ди Лоренцо, 3. Ким, 5. Жуан Жезуш, 18. Матиас Оливера, 99. Ангиса, 68. Лоботка, 20. Желински, 11. Лосано, 81. Распадори, 77. Кварацхеля

Треньор: Лучано Спалети

Аякс: 22. Пасвеер, 3. Калвин Баси, 17. Блинд, 2. Тимбер , 19. Санчес , 8. Тейлър , 4. Едсон Алварес , 6. Клаасен, 7. Бергвайн, 20. Мохамед Кудус, 23. Стивън Бергюс

Треньор: Алфред Шрьодер