Сезонът на Манчестър Юнайтед е пред тотален разпад, след като „червените дяволи“ се сбогуваха с мечтите да постигнат нещо по-значимо и в европейските турнири. Атлетико Мадрид срази английския клуб с 1:0 при визитата си на „Олд Трафорд“ и с общ резултат 2:1 испанският шампион продължи напред към четвъртфиналите на Шампионската лига.

Единственият гол в срещата падна в края на първата част, когато отборът на Диего Симеоне организира страхотна атака. Коке и Родриго Де Паул комбинираха перфектно, а първият центрира на „втора“ греда за Ренан Лоди, а бразилецът с глава отблизо матира Давид Де Хеа. Домакините имаха много сериозни претенции за извършено нарушение срещу Антони Еланга преди да започне нападението на "дюшекчиите", но реферите на терена, както и тези във VAR стаята не видяха нищо нередно срещу шведа и играта продължи, след което дойде единственият гол в срещата.

През втората част Ман Юнайтед направи всичко по силите си да притисне своя съперник от Иберийския полуостров и тимът създаде няколко добри възможности за гол. Най-добрата се откри пред Рафаел Варан, чийто удар с глава обаче бе париран от Ян Облак и така Юнайтед отпадна за пореден път в ранните етапи от най-авторитетния клубен турнир на Стария континент.

По този начин до края на сезона отборът на Ралф Рангник ще трябва да се надява на добри игри от своя страна до края в Премиър лийг, но също така да разчита, че и преките му съперници ще бъркат в своите резултати. Ако това се случи, то Юнайтед има своите шансове да финишира в Топ 4 на английския футбол и догодина отново да играе в групите на Шампионска лига, но безусловно това преминава през грешки на отборите около тях в класирането на Англия.

Gulliver/GettyImages
87 снимки

Англичаните започнаха в по-добро темпо, като отборът, воден от Диего Симеоне, позволи домакините да превземат териториален превес и испанците приеха играта в своята половина. В първите минути те разчитаха на контраатаки, които обаче бяха отбивани от МакТомини и Фред още в зародиш.

След 13 минути игра натискът на Юнайтед даде известен резултат, но не такъв, от който домакинските фенове да останат много доволни. Топката бе раздадена прекрасно от единия фланг към другия, след което попадна у Бруно Фернандеш. Португалският плеймейкър достави остро центрира, което беше успоредно по голлинията на Облак. Еланга беше на първата греда и засече с левия крак, но неговият удар бе отразен от Облак с главата на словенеца.

Ян Облак

източник: sofascore.com

Секунди след това "дюшекчиите" отговориха на предизвикателството, а Родриго де Паул реши да стреля от много сериозно разстояние с десния крак. Топката рикошира в тялото на Фред, след което топката промени траекторията си, но Давид Де Хеа направи зрелищно спасяване и изби в ъглов удар. След него Стефан Савич отигра с глава, но не затрудни испанския страж на домакините. В 21-ата домакините поискаха дузпа. Това се случи, след като Бруно Фернандеш и Рейнилдо скочиха за висока топка, а португалецът изглеждаше, че пръв стигна до нея. Бранителят на Атлети пък понечи да я спре с левия крак и той му мина между двата на офанзивния играч на Ман Юнайтед, след което изби топката в странично хвърляне. След кратко съвещание с колегите си от ВАР стаята Винчич остави да продължи по предварителен план.

Четири след това английският тим разигра добре топката пред наказателното поле на своя съперник, а МакТомини и Фред се зачудиха дали да шутират. В крайна сметка бразилецът я прати вдясно за Диого Далот, който не се посвени, но Облак отрази. В 34-ата минута гостите от Мадрид реализираха гол чрез Жоао Феликс, който обаче бе отменен. Коке свърши отлична работа в средата на терена и изведе вдясно Маркос Йоренте, който даде успореден пас в наказателното поле за нападателя на Атлети, а за него остана най-лесното - да реализира, но позицията на Йоренте бе нередовна и голът логично бе отменен.

В 41-ата гостите от Мадрид вкараха втори гол. Коке, Де Паул и Де Лоди бяха организаторите на атаката на Атлети, а последният с глава отблизо парира Де Хеа - 1:0. Домакините имаха сериозни претенции за нарушение срещу Еланга в градежа на нападението на Атлетико, но от ВАР прецениха, че такова няма и Атлети поведе.

В добавеното време на първата част Фернандеш отправи мощен удар от средна дистанция през няколко бранители на испанците, а Ян Облак отрази и прати в корнер, след който имаше известно напрежение пред вратаря на Атлетико, който в крайна сметка улови топката.

Първият голям шанс в мача през втората част дойде, след като не бяха изминали и 30 секунди след старта ѝ. Хари Магуайър достави дълъг и успореден пас за Бруно Фернандеш, който технично спря с пета за Еланга. Шведът нахлу в наказателното поле на гостите и шутира с десния крак, но встрани от вратата, пазена от Облак.

В 52-ата Хари Магуайър реши, че ще изнася топката, но се засуети и върна към Де Хеа. Той изрита на посоки, а топката попадна у Де Паул. Бившият играч на Аталанта шутира мощно и испанецът отрази. Малко преди да беше изминал един час игра в северозападна Англия Диого Далот центрира отдясно в наказателното поле на Атлетико. Отбраната на гостите пропусна да "покрие" Санчо, който бе непокрит. Многомилионната покупка на Манчестър отправи топовен изстрел с десния крак по диагонала, но кълбото отлетя в трибуните.

В 67-ата Ралф Рангник реагира с тройна смяна и пусна в игра Рашфорд, Матич и Погба.

Четвърт час преди края Рафаел Варан бе оставен причудливо сам в наказателното поле на Атлетико и последва опасно центриране. Френският бранител отигра с глава и отправи много солиден удар, но Облак с ръка отрази. Топката отиде право в Роналдо, който опита да отбележи с ножичен удар, но се видя спасяване на вратаря на "дюшекчиите".

В 84-ата Далот обстрелва гостуващата врата от дистанция, но отново Облак не трябваше да прави спасяване.

Манчестър Юнайтед - Атлетико Мадрид

източник: sofascore.com

До края на срещата домакините опитаха да върнат пасива си и да изпратят срещата в продължения, но без успех. По този начин Атлетико продължи напред към четвъртфиналите в Шампионска лига и очаква своя съперник, който трябва да бъде отреден в петък на официалния жребий в Нион.

FT / МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД - АТЛЕТИКО МАДРИД 0:1

0:1 Ренан Лоди (41)

Рефер: Славко Винчич (Словения)

Стадион: "Олд Трафорд" (Манчестър)

Стартови състави:

Ман Юнайтед: 1. Давид де Хеа, 5. Хари Магуайър (Хуан Мата 84'), 7. Кристиано Роналдо, 17. Фред (Единсон Кавани 76'), 18. Бруно Фернандеш (Пол Погба 67'), 19. Рафаел Варан, 20. Диого Далот 🟡, 25. Джейдън Санчо, 27. Алекс Телеш, 36. Антони Еланга (Маркъс Рашфорд 67'), 39. Скот Мактоминей (Неманя Матич 🟡 67')

Резерви: 22. Том Хийтън, 26. Дийн Хендерсън, 2. Виктор Линдельоф, 3. Ерик Баи, 4. Фил Джоунс, 6. Пол Погба, 8. Хуан Мата, 10. Маркъс Рашфорд, 14. Джеси Лингард, 21. Единсон Кавани, 29. Аарън Уан-Бисака, 31. Неманя Матич 🟡

Мениджър: Ралф Рангник

Атлетико М: 13. Ян Облак, 2. Хосе Хименес, 5. Родриго де Паул 🟡, 6. Коке (Джофри Кондогбия 80'), 7. Жоао Феликс (Фелипе 90'), 8. Антоан Гризман (Анхел Кореа 90'+3'), 12. Ренан Лоди, 14. Маркос Йоренте, 15. Стефан Савич, 16. Ектор Ерера 🟡​, 23. Рейнилдо

Резерви: 1. Бенджамин Льокомт, 31. Кристиан, 4. Джофри Кондогбия, 9. Луис Суарес, 10. Анхел Кореа, 18. Фелипе, 22. Марио Ермосо, 26. Хави Серано, 28. Алберто Морено, 36. Карлос Мартин, 38. Фран Гонсалес, 47. Ибрахима Камара

Треньор: Диего Симеоне