Отборът на Ливърпул записа първа победа в груповата фаза на Шампионска лига. След краха в Неапол и загубата с 1:4 от Наполи в първия мач, във вторник вечер „червените” стигнаха до трудна победа с 2:1 над Аякс.

„Мърсисайдци” се докопаха до трите точки крайно драматично, като победния гол за домакините дойде две минути преди края на редовното време, а ключовото попадение реализира централният защитник Жоел Матип след удар с глава.

Ливърпул откри резултата чрез Мохамед Салах в 17-ата минута, но десет по-късно Мохамед Кудус изравни.

В крайна сметка „червените” взеха пълния комплект точки и вече могат да гледат малко по-спокойно към борбата в групата.

Gulliver/GettyImages
33 снимки

По-активната игра на Ливърпул в първия четвърт час все пак даде резултат в 17-ата минута. Мохамед Салах успя да прекъсне головата си суша, давайки преднина на своите. Алисон Бекер намери Диас с дълго подаване, колумбиецът комбинира с Жота, който намери Салах отдясно, а египетския национал без никакво забавяне стреля и намери целта.

Окрилени от гола домакините продължиха да атакуват масирано. Диас стреля опасно, след като Ван Дайк свали топката към него след центриране в наказателното поле отдясно. Малко по-късно Диого Жота също обстрелва вратата на гостите, но и той нямаше късмет.

Тимът на Аякс успя да изравни от нищото. След една от редките си атаки към Алисон Бекер, гостите се възползваха от колективна грешка в отбраната на „мърсисайдци” и изравниха. След нападение отляво, Блинд центрира в наказателното поле, където Кудус овладя, финтира Ван Дайк и с мощен удар с левия крак прати топката под напречната греда, а стражът на домакините нямаше как да реагира – 1:1.

В 35-ата минута Ливърпул бе много близо до това отново да поведе в резултата. След центриране от ъглов удар, Върджил ван Дайк стреля с глава, но стражът на гостите парира. Рикоширалата топка срещна крака на бранител на гостите, но вратарят на Аякс отново бе на мястото си и този път улови.

В 41-ата минута Ливърпул бе много близо до това отново да излезе напред в резултата. Луис Диас получи пред наказателното поле на Аякс и веднага изведе Трент Александър-Арнолд отдясно. Десният бек на „червените” овладя, финтира защитник на гостите и стреля. Пасвеер успя да избие, но топката попадна отново в Арнолд, който отново понечи да стреля, но в крайна сметка така и не успя да преодолее вратаря на гостите и топката излезе в корнер.

След разиграването, Ливърпул отново не успя да се възползва по най-добрия начин, но все пак стигна до нов ъглов удар. След центрирането на Цимикас, Върджил ван Дайк стреля с глава, но вратарят на Аякс отново бе на мястото си и спаси сигурен гол.


Втората част започна с отлична възможност за Ливърпул. Домакините стигнаха до пряк свободен удар в близост до наказателното поле на гостите. Цимикас центрира в пеналта, където Ван Дайк надскочи всички и стреля с глава, но не намери целта.

Футболистите на Юрген Клоп продължиха да бъдат по-активния тим на терена. Домакините имаха няколко много добри положения, за да излязат напред в резултата, но късметът не бе на тяхна страна. Четвърт час преди края на редовното време Аякс стигна до едно от най-чистите си положения в срещата. Дейли Блинд бе оставен непокрит на далечната греда, но изстрелът му мина на сантиметри от левия страничен стълб.

В 78-ата минута Тиаго Алкантара пробва да изненада вратаря на Аякс с далечен удар, но стражът на гостите внимаваше и спаси без особени затруднения.

Седем минути преди края на редовното време Мохамед Салах намери на чиста позиция Дарвин Нунес, който обаче се опита да стреля технично, но парти топката покрай десния страничен стълб на вратата.

Победния гол за Ливърпул реализира Жоел Матип, който засече с глава центриране от корнер. Камерунецът се извиси над всички и стреля към вратата на гостите, а бранител изби от голлинията. Главният рефер обаче сигнализира, че топката е преминала голлинията и посочи центъра. На повторенията ясно се видя няма никакъв спор в отсъждането му.

FT ЛИВЪРПУЛ – АЯКС 2:1

1:0 Салах 17', 1:1 Кудус 27', 2:1 Матип 89'

Шампионска лига, Втори кръг

Стадион: „Анфийлд”, Ливърпул

Ливърпул: 1 Бекер, 66 Александър-Арнолд, 32 Матип, 4 Ван Дайк, 21 Цимикас, 19 Елиът, 3 Фабиньо, 6 Тиаго, 11 Салах, 20 Жота, 23 Диас

Треньор: Юрген Клоп

Аякс: Пасвеер, 15 Ренч, 2 Тимбер, 3 Баси, 17 Блинд, 13 Бергхус, 4 Алварес, 8 Тейлър, 10 Тадич, 20 Кудус, 7 Бергвайн

Треньор: Алфред Шрьодер