Отборът на Ювентус надви Порто с 3:2 след продължения в мач-реванш от 1/8-финалите в Шампионската лига, но това не стигна за класиране към 1/4-финалите. "Драконите" спечелиха първата среща у дома с 2:1, а двата гола на чужд терен ги класират напред в най-престижния европейски клубен турнир.

През първата част гостите бяха значително по-добрият отбор и закономерно поведоха в резултата с гол на Серджо Оливейра от дузпа. След почивката обаче Юве излезе преобразен и рано-рано върна паритета чрез Федерико Киеза. В 53-ата минута Мехди Тареми получи втори жълт картон и напусна терена преждевременно. Останали с човек по-малко, "драконите" бързо инкасираха ново попадение от Киеза, което оформи общия резултат 3:3 от двете срещи и вкара мача в продължения. Там драмата стана още по-голяма, като в 115-ата минута Серджо Оливейра реализира от свободен удар, а само две минути по-късно Адриен Рабио запази надеждите на своя тим живи, правейки общия резултат 4:4. 

Getty Images
45 снимки


Гостите стартираха мощно и отправиха първия си удар секунди след първия съдийски сигнал. Матеус Урибе стреля от границата на наказателното поле, но изпрати топката встрани от вратата. Юве отвърна мигновено с опит с глава на Алваро Мората, но Агустин Марчесин демонстрира страхотен рефлекс и отрази. 

Последва изстрел на Тареми, който бе блокиран от противниковата защита. Секунди по-късно отново той нанесе мощен удар, отбил се в напречната греда на Шчесни. 

В 18-ата минута ситуацията стана още по-сложна за "бианконерите", след като закъсняло действие на Мерих Демирал доведе до дузпа за гостите. С изпълнението от бялата точка се нагърби Серджо Оливейра, който прати топката в долния ъгъл и изведе Порто напред. 


В добавеното време на първата част се наложи Войчех Шчесни да реагира, за да опази вратата си от ново попадение. Оливейра си освободи пространство в наказателното поле и стреля моментално, но стражът на "бианконерите" се справи.

Второто полувреме стартира перфектно за Юве, който възстанови равенството само 4 минути след подновяването на играта. Кристиано Роналдо изпрати прецизно подаване в наказателното поле, където Федерико Киеза засече и с брилянтен удар в горния ъгъл върна надеждите на своя тим. 


В 53-ата минута Мехди Тареми получи втори жълт картон, респективно червен, и остави отбора си с човек по-малко. Футболистът на "драконите" повали съперник и получи доста спорно официално предупреждение от Бьорн Кайперс. 

Две минути след изгонването на Тареми "Старата госпожа" организира страхотна атака, завършила с изстрел в гредата. Федерико Киеза стреля отблизо, но намери само страничния стълб. След час игра не кой да е, а отново Федерико Киеза реализира за Юве. Италианецът засече подаване на Хуан Куадрадо и с нов удар с глава изведе "бианконерите" напред в резултата. 


Домакините опитаха да се възползват от импулса в играта си и отправяха удар след удар. Адриен Рабио овладя подаване около границата на наказателното поле и стреля, но Марчесин спаси. 

В последните минути от редовното време и двата отбора дадоха всичко от себе си да спечелят срещата. Първо Киеза бе близо до оформяне на своя хеттрик, но бе отказан от Марчесин. Малко след това Муса Марега си освободи пространство за удар, но опитът му премина встрани от вратата на Шчесни. 

За да е пълна драмата, в добавеното време Алваро Мората изпрати топката в мрежата на "драконите", но след преглед с ВАР попадението бе отменено заради засада. Секунди по-късно Куадрадо остана на косъм от реализирането на спасителен гол в добавеното време. С левия си крак колумбиецът завъртя топката почти перфектно, тъй като кълбото се отби в напречната греда. 

Порто влезе по-добре в продълженията и точно в стотната минута Марега пропиля страхотен шанс да реализира за своя тим. Французинът отигра с глава, но ударът му бе твърде слаб и лесен за отразяване от Шчесни. 

В 110-ата минута Деян Кулушевски демонстрира индивидуална класа и отправи обещаващ изстрел, който обаче бе блокиран в последния момент от противниковата защита. Отговорът на Порто бе светкавичен, но ударът на Марко Груич също бе пресечен. 

В 115-ата минута Серджо Оливейра реализира от свободен удар и с мощен удар по земя прати топката в мрежата на Шчесни, който можеше да се намеси доста по-добре. Само две минути по-късно Юве върна едно попадение чрез Адриен Рабио, който засече центриране от ъглов удар и изненада Марчесин. 

Така за втора поредна година "Старата госпожа" се прощава с амбициите си в ШЛ още на осминафиналната фаза. От своя страна, момчетата на Серджо Консейсао продължават да мечтаят. 


Ювентус - Порто  КР 3:2 (4:4 общ резултат от двата мача)
0:1 Серджо Оливейра (д.) 19'
1:1 Федерико Киеза 49'
2:1 Федерико Киеза 63'
2:2 Серджо Оливейра 115'
3:2 Адриен Рабио 117'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Ювентус: 1. Войчех Шчесни, 15. Хуан Куадрадо, 19. Леонарно Бонучи (к), 4. Матайс Де Лихт, 12. Алекс Сандро, 22. Федерико Киеза, 25. Адрен Рабио, 5. Артур, 8. Аарън Рамзи, 9. Алваро Мората, 7. Кристиано Роналдо 

Треньор: Андреа Пирло 

Порто: 1. Агустин Марчесин, 18. Уилсън Манафа, 4. Диого Лейте, 3. Пепе (к), 12. Зайду Сануси, 27. Серджо Оливейра, 7. Матеус Урибе, 25. Отавио, 17. Хесус Корона, 11. Муса Марега, 9. Мехди Тареми 

Треньор: Серджио Консейсао

Съдия: Бьорн Кайперс (Нидерландия)
Стадион: "Алианц Стейдиъм", Торино, Италия