Хърватският шампион Динамо Загреб продължи доброто си представяне в Шампионска лига и започна с победа участието си в груповата фаза на турнира. „Модрите“ сразиха похарчилия над 200 милиона британски лири през лятото за нови футболисти – Челси, с минималното 1:0 на своя „Максимир“ пред екзалтираните хърватски привърженици.

Единственият гол в срещата падна в 13-ата минута, когато след чудесна контраатака Мислав Оршич порази вратата на Кепа Арисабалага. И макар да имаха почти цял мач време да върнат гола отборът, воден от Томас Тухел, не изигра никак добър мач при гостуването си и загуби първия си мач от групите.

Дебют за „сините“ от Лондон направи Пиер-Емерик Обамеянг, който се разписа в 50-ата минута, но голът на габонеца беше отменен, след като асистиралият към него Бен Чилуел беше в положение на засада по време на градежа на нападението.

Gulliver/GettyImages
29 снимки


Напълно по предварителните очаквания Челси стартира по-дейно, а Рахийм Стърлинг изведе Пиер-Емерик Обамяенг в хъравтското наказателн поле в шестата. Нападателят върна топката назад за Стърлинг, който стреля по земя, но топката спря в тяло на бранител на Динамо.

В 13-ата минута обаче Динамо откри резултата след чудесно развита корнатака. Любичич центрира към Петкович в средата на терена, който с глава изведе Мислав Оршич. Звездата на хърватите беше опитан да бъде догонен от Уелси Фофана, но елегантно нападателят на Загреб прати топката във вратата на Кепа - 1:0.

След допуснатия гол в Хърватия отборът на Томас Тухел продължи да владее значително повече топката спрямо своя съперник, но отличната игра на "модрите" в отбрана убиваха всеки устрем на офазнивните играчи на Челси да шутира опасно посока вратата, пазена от Доминик Ливакович.

След малко по-малко от половин час игра домакините центрираха от свободен удар, а Петкович върна в наказателното поле назад за Оршич. Той стреля през човек с десния крак, но доста неточно - аут. В 30-ата пък се наложи на Кепа да прави спасяване, след като капитанът Ариан Адеми беше оставен напълно непоркрит на 20-ина метра и шутира, но испанецът с две ръце боксира встрани.

20 снимки

До края на първата част големи шансове пред двете врати нямаше и Динамо се оттегли с гол аванс спрямо английския си съперник при домакинството си в Загреб. В 49-ата Обамеянг се разписа в домакинската врата, но голът на габонеца беше отменен поради засада при паса на Ковачич за Чилуел, след което последва подаването за новия лондонски нападател.

Единадесет след подновяването на играта на "Максимир" Динамо стигна до чудесна възможност да удвои аванса си срещу Челси. Стефан Ристовски отправи топовен удар посока вратата на Кепа, а испанецът леко отби нагоре топката, която след това срещна напречната му греда и отиде напред.

Тухел направи редица промени в своя състав в хода на втората част, като в игра се появиха Броя, Жоржиньо, Кукурея и още, но новите играчи не спомогнаха на отбора да заиграе по-силно при визитата си в Загреб. Осем преди края пък Армандо Броя беше намерен с добро центриране в наказателното поле на "модрите" и стреля с глава, но Любичич се намеси самопожертвователно и блокира удара, пращайки топката в ъглов удар за госта, от който не последва нищо вълнуващо.

По този начин Динамо взе трите точки от тази среща, а за хърватите предстои визита на "Сан Сиро" срещу Милан, докато Челси ще приеме Ред Бул Залцбург на "Стамфорд Бридж" при второто завъртане от срещите между отборите в групите на ШЛ.

Динамо Загреб   Челси

източник: sofascore.com

FT / ДИНАМО ЗАГРЕБ - ЧЕЛСИ 1:0

1:0 Мислав Оршич (13)

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

ДИНАМО ЗАГРЕБ: Доминик Ливакович – Садех Мохарами, Йосип Шутало, Дино Перич – Стефан Ристовски, Ариан Адеми, Йосип Мишич, Лука Иванушец, Роберт Любичич -Мислав Оршич, Бруно Петкович

Треньор: Анте Чачич

ЧЕЛСИ: Кепа – Матео Ковачич, Пиер-Емерик Обамеянг, Рахийм Стърлинг, Мейсън Маунт, Бен Чилуел, Рийс Джеймс, Калиду Кулибали, Сесар Аспиликуета, Кай Хавертц, Уесли Фофана

Мениджър: Томас Тухел