Отборът на Аякс загуби от Валенсия с минималното 0:1 в решаващ сблъсък от група Н на Шампионската лига. Родриго донесе успуха за гостите в 24-ата минута. По тази начин "прилепите" завършват на първо място в група Н на Шампионската лига и изхвърлят холандсия шампион от надпреварата, които остават трети и ще търсят утеха в Лига Европа. Втори пък е Челси, който победи Лил с 2:1.

Като цяло през целия двубой по-настойчивия тим бе този на Аякс, които владееха топката през по-голяма част от срещата. Въпреки това футболистите на Ерик тен Хааг отправиха едва три точни удара към вратата на Валенсия, което беше напълно недостатъчно. Испанският тим пък игра умно и успяваше да отблъсква атаките на опонента си с изключение на две, три ситуации, в които Хаким Зиеш имаше реален шанс да застраши вратата им. 


АЯКС – ВАЛЕНСИЯ 0:1

0:1 Родриго 24'

Първата ситуация дойде във втората минута, когато Родриго успя да засече с глава центриране от ъглов удар, но в аут. 

В осмата минута Душан Тадич бе оставен непокрит на границата на наказателното поле и опита удар, който обаче премина на сантиметри от лявата греда на гостите.  

В 21-ата минута Хаким Зиеш отправи хубав изстрел от границата на наказателното поле, но защитник на Валенсия блокира и топаката излезе в ъглов удар. Лисандро Мартинес успя да играе с глава след центрирането от корнера, но насочи топката встрани.

Две минути след това "прилепите" излязоха напред в резултата. Хосе Луис Гая намери вдясно на наказателното поле Феран Торес, който пък от своя страна успя да отправи извеждащо подаване между двама защитници на Аякс за Родриго в наказателното поле. Испанският национал бе изпуснат от играчите на домакините и останал сам срещу вратаря Онана отправи топовен изстрел в близкия му ъгъл.

След попадението Аякс продължи да е по-активният тим на терена, но рядко стигаше до опасни ситуации пред вратата на вратаря Доменек. 

В 41-ата миунта Едсон Алварес засече с глава центриране от корнер на Зиеш, но далеч в аут. 

Отново той имаше шанс минута преди края на първата част, когато успя да преодолее вратаря на Валенсия, но топката бе изчистена от голлинията от Хосе Луис Гая. 

В ответната атака "прилепите" можеха да стигнат до нов гол. Топката бе центрирана в наказателното поле, където голмайсторът Родриго стреля в долния десен ъгъл на вратаря Андре Онана, който обаче успя да избие в ъглов удар. 

За началото на второто полувреме наставникът на Аякс Ерик тен Хааг предрие промяна. Сержиньо Дест се появи на терена на мястото на Едсон Фернандеш. 

В 48-ата минута Хаким Зиеш взе топката и бързо проби към наказателното поле и отправи удар, който обаче премина встрани от дясната греда.  

В 54-ата минута бешу извршена и първа смяна за Валенсия. Кевин Гамейро бе заменен от Ману Вайехо.  

Минута след това Родриго шутира от ръба на пеналтерията, но в аут. 

В 67-ата миута Дони ван де Беек направи добър пробив и подаде на Зиеш в наказателното поле, но мароканецът стреля встрани от вратата. 

120 секунди по-късно резрвата Ноа Ланг също опита късмета си, но и той не успя да уцели вратата. Това бе и последното негово действие в срещата, след като бе заменен от Клаас-Ян Хунтелаар.

В 83-ата минута Дани Парехо изпълни пряк свободен удар точно до наказателното поле, но Онана улови.

Минута преди края на срещата Сим Де Йонг също се появи на терена на мястото на Николас Талиефико. 

Секунди след това Хаким Зиеш намери една изчистена топка и отправи хубав изстрел, но вратарят Доменек успя да улови. 

В продължението на срещата отново мароканецът пропиля нова възможнаст за Аякс. Топката бе центрирана в наказателното поле, където той успя веднага да отправи хубав удар, но отново стржът на "прилепите" се намеси и изби в ъглов удар.

Малко след това Габриел Паулиста бе изгонен с директен червен картон. Той падна на терена след съприкосновение с играч на Аякс. Капитанът на домакините Душан Тадич подкани бразилският защитник да се изправи по-бързо и последва остра реакция от футолиста на Валенсия, който остави тима си с 10 души.

Стартови състави на двата отбора:

АЯКС (4-3-3): 24. Андре Онана - 12. Нусер Мазрауи, 3. Жоел Велтман, 17. Дейли Блинд, 31. Николас Талияфико - 4. Едсон Алварес, 6. Дони ван де Беек, 21. Лисандро Мартинес - 22. Хаким Зиеш, 10. Душан Тадич (к), 27. Ноа Ланг 

Старши треньор: Ерик тен Хааг

ВАЛЕНСИЯ (4-4-2): 1. Хауме Доменек - 14. Хосе Луис Гайа, 12. Муктар Диакаби, 5. Габриел Паулиста, 18. Даниел Вас - 8. Карлос Солер, 17. Франсис Коклен, 10. Дани Парехо (к), 20. Феран Торес - 9. Кевин Гамейро, 19. Родриго 

Старши треньор: Алберт Селадес

Главен съдия: Клеман Тюрпен, Франция

Стадион: „Йохан Кройф Арена“, Амстердам, Холандия

Развоя в останалите срещи от ШЛ можете да следите ТУК!