Мауро Икарди е човекът под пара в италианския футбол. 25-годишният аржентинец бележи вертикално развитие само и единствено нагоре в последните години. След пристигането си в Милано през 2013 г. от Сампдория, нападателят е реализирал 113 гола (9-то място в историята на клуба) в 191 мача за "нерадзурите".

Икарди бе и играчът с последното докосване в дербито на Милано в края на миналата седмица с попадението си с глава в 92-та минута във вратата на градския съперник. От няколко сезона нападателят е капитан на Интер, а в последно време е с основна заслуга за силните изяви на тима в Шампионската лига и местния шампионат.

Тази седмица Икарди ще изведе Интер на "Камп Ноу" в среща от груповата фаза на Шампионската лига. Това обаче не е непознато място за аржентинеца, който вече е имал досег с тима на Барселона, след като в юношеските си години той прекарва две години и половина в митичната школа на клуба "Ла Масия"...

Мауро Икарди е роден на 19 февруари 1993 в града, в който на бял свят се появява и Лионел Меси - Росарио. Икарди започва да играе футбол едва на 5-годишна възраст в детски отбор, наречен Саратеа. Когато е на 9 години, семейството на младия футболист се мести на Канарските острови. Там баща му Хуан работи в ресторант, докато Мауро започва да играе в местния юношески Весиндарио, където между 2002 и 2008 г. отбелязва повече от 500 гола.

С тези си изяви много сериозни клубове от Стария континент обръщат глава към младия футбол - битка за подписа на Икарди започват Ливърпул, Реал Мадрид, Арсенал и Барселона. Най-настоятелни се оказват каталунците, които през 2008 г. присъединяват играча към своята школа. 
  
Той става част от отбора на "Juvenil B" в академията на клуба, където играе редом до настоящия титуляр в отбора на Барселона Сержи Роберто. Въпреки че показва нелоши неща за двете си години и половина в "Ла Масия", Икарди решава да се премести под наем в Сампдория през 2011 г., където смята, че ще има по-голям шанс да се наложи.

В примаверата на Самп Икарди продължава скоростното си развитие, като за шест месеца се превръща в голмайстор на своята възрастова категория. Това кара италианците да платят 400 хил. евро за откупването на пълните права на играч през 2011 г. Именно при "блучеркиатите" латиноамериканецът дебютира в професионалния футбол - в мач срещу Юве Стабия в Серия Б през 2012 г. 

През сезон 2012/2013 г. Икарди вкара 10 гола за първия тим на Сампдория и привлича вниманието на Интер, който още в началото на лятото на 2013 г. си осигуряват подписа на 20-годишния голаджия за 13 млн. евро.

Още в първата си кампания с екипа на "нерадзурите" Мауро реализира 9 гола, но втората е впечатляваща - 27 попадения във всички турнири за Интер. Постепенно аржентинецът се превръща в ярък лъч на надеждата в трудните времена за миланския гранд, който търпи регрес в представянето си заради намалелите инвестиции и бъдещото оттегляне на петролния магнат Масимо Морати от управлението.

Икарди обаче остава лоялен към клуба и продължава да бъде стълб за феновете и целия отбор. Това закача капитанската лента на ръката му и му предоставя всички лидерски отговорности както на терена, така и в съблекалнята.

В следващите години Икарди не спира да носи Интер на гърба си - с повече от 20 гола на сезон. През миналата кампания той се разписа цели 29 пъти в Серия А, което му донесе още една "Златна топка" за голмайстор на местния шампионат (след тази през 2014/2015 г.).

Личният живот на Мауро Икарди е обгърнат от полемики. Той често остава извън националната селекция на своята родина заради семейните си отношения с модела и реалити звезда Уанда Нара. Тя е бивша съпруга на екссъотборника на Икарди в националния отбор на Аржентина и Сампдория - Макси Лопес. Много от колегите на нападателя в националната селекция смятат, че Мауро е постъпил “неморално” спрямо Лопес, като това дори извади голмайстора на Серия А от състава на Аржентина за Мондиала в Русия.

Въпреки това Икарди не спира да впечатлява с развитието и таланта си. Пътят пред него е дълъг. Много топклубове в Европа искат нападателя, но към момента той отдава цялото си същество за каузата на отбора, който повярва в него преди 5 години.

Няма как на "Камп Ноу" да не бъде сантиментално за Мауро. Той направо първи си стъпки в европейски футбол в школата на Барса. Не успя да се наложи в първия отбор, но за сметка на това демонстрира, че талантът му е толкова голям, че да може един да да изведе като капитан друг европейски колос срещу бившия си клуб.