Манчестър Сити е изхвърлен официално от Шампионската лига за следващите два сезона от УЕФА и е глобен с 30 милиона евро от централата, след като е допуснал за пореден път нарушение с Финансовия феърплей. Тежестта на забраната от елитните състезания на УЕФА и размерът на глобата отразява колко сериозно органите за спазване на ФФП от УЕФА смятат, че „гражданите” са нарушили правилата и кодекса на УЕФА.

Манчестър Сити отговори на УЕФА за изхвърлянето от Шампионската лига!

Златен шанс за Тотнъм, Юнайтед и Арсенал при наказанието на Ман Сити​

  • Актуалният английски шампион ще може да обжалва наказанието си към Арбитражния съд за спорта.

Сити бе признат за виновен от Клубния финансов контролен орган на УЕФА, че фалшиво завишавал приходите си от спонсорство, когато направи заявления за процеса на спазване на ФФП. Констатацията е била направена след разследване, което е предизвикано от германското списание Der Spiegel през ноември 2018-а година. Тогава се твърди, че са „изтекли” имейли с документация, свързани с финансите на тима от „Етихад”.

Хосеп Гуардиола

източник: Gulliver/GettyImages

Изтеклите мейли са показали, че собственикът на Сити – шейх Мансур бин Заед Ал Нахиян и управляващата му фамилия от Абу Даби, финансира с огромните 67,5 милиона паунда на година „гражданите” и академията на отбора, чрез фирмата Етихад, а останала част идва от собствената компания на шейх Мансур – Абу Даби Юнайтед Груп.

УЕФА въведе ФФП през 2011-а година с цел да насърчи футболните клубове в цяла Европа да не превишават заплатите на играчите, ограничава размера на трансферните суми, за да могат последователно да се покриват загубите. Спонсорствата, увеличавали приходите и следователно капиталът на клуба, според УЕФА са манипулативни и по този начин от Ман Сити са измамили европейската клубна централа, която е отговорна за гаранцията при спазването на ФФП.

От Манчестър Сити отричаха през целия период твърденията на Spiegel, като признаха, че информацията е била открадната и извадена от контекста. Spiegel не призна кой е неговият източник, назовавайки го като „Джон”, който е цитиран, казвайки, че не е хаквал компютрите на Сити за получаване на информацията. Малко след това той бе идентифициран като португалецът Руи Пинто, който е обвинен за 147 криминални престъпление, включително хакерство и други киберпрестъпления. Тези обвинения са свързани само за територията на Португалия и нито едно няма общо с „изтичането на имейлите” на Сити към УЕФА.