Вторият рунд от груповата фаза на тазгодишната Шампионска лига остави поредната гореща следа в сърцата на милионите футболни фенове по света. Голямата изненада пристигна от Москва, където 13-кратният европейски клубен шампион Реал Мадрид бе покосен от вицешампиона на Русия - ЦСКА Москва.

Финалистът от миналия сезон - Ливърпул, също претърпя крушение "край бреговете" на Неапол, а Барселона изживя поредния рецитал на гения Лионел Меси насред "Уембли" срещу Тотнъм.

От голямата сцена пък за един мач отсъстваше суперзвездата на Ювентус Кристиано Роналдо, който изтърпяваше наказанието си за червения картон срещу Валенсия и пропусна сблъсъка с Йънг Бойс. 

Ето какво ни предложи най-силната клубна надпревара на планетата в последните дни:

1. Реал има нужда от...Кристиано в Шампионска лига

"Кристиано Роналдо печелеше такива мачове", написаха в Испания след загубата от ЦСКА Москва (0:1). Реал Мадрид уцели три греди и стреля над 20 пъти към вратата на съперника, но в крайна сметка не успя да се справи с бойките руснаци. Домакините от своя страна се възползваха от едно кошмарно връщане на Тони Кроос още в началните секунди на срещата и реализираха чрез Никола Влашич.

Изглежда, че такива тежки гостувания - далеч от дома, при много по-ниски температури и враждебна атмосфера, бяха създадени за голмайстора на турнира (със 120 гола) Кристиано Роналдо, когато той носеше екипа на "белите". Дали точно португалецът нямаше да донесе нужните два гола за обрата на "Лужники"? Кой знае, факт е, че Реал страдаше в предни позиции. Участие в този двубой не взеха голяма част от титулярите на „белите“. Реал бе без контузените Иско и Марсело. Отсъстващи бяха още капитанът Серхио Рамос и нападателят Гарет Бейл.

Попадението за ЦСКА Москва пък вкара хърватинът Никола Влашич още във 2-та минута. Играчът е брат на легендата във високия скок в леката атлетика Бланка Влашич. 

2. Няма криза за Барселона в Европа

Отборът на Барселона не изживява най-добрите си дни в Ла Лига. Шампионът на Испания не успя да постигне победа в последните си две срещи. Момчетата на Ернесто Валверде се срутиха на "Бутарке" при гостуването си на последния в онзи момент Леганес и загубиха с 1:2. Няколко дни по-късно каталунците минаха през иглени уши срещу Атлетик Билбао, добирайки се до точка след 1:1. Най-коментираният момент около двубоя срещу баските на "Камп Ноу" обаче бе повече от странното решение на Валверде да остави звездата Лео Меси резерва. Да, идеята със сигурност е била да се съхранят силите на аржентинеца, но без Меси на терена Барса изглеждаше безопасна игла.

На "Уембли" срещу Тотнъм Меси бе във вихъра си. "Десетката" вкара на два пъти и изобщо беше диригент на своя тим по пътя към втори успех в групите на турнира - 4:2 над Тотнъм (след победата над ПСВ Айндховен в първия двубой - 4:0).

Така Барселона вече има осем гола от два двубоя в турнира, който им обягва вече три години. Едно от малкото притеснителни неща в случая е, че уругвайският нападател Луис Суарес продължава да търси попадението във вратата на съперника, след като в последните пет двубоя на своя тим във всички надпревари няма нито един гол. 

Цифрите за Суарес конкретно в Шампионската лига също не са обнадеждаващи - 1 гол в последните 13 мача. Също така уругваецът няма попадение като гост в надпреварата в последните 36 месеца (последният му гол като гост е на 16 септември 2015 г. срещу Рома 1:1).

3. Атлетико Мадрид не допуска старите грешки

Носителят на трофея Лига Европа сякаш се е поучил от миналогодишните си грешки в Шампионската лига. През миналия сезон момчетата на Диего Симеоне останаха на трето място в група с Челси и Рома и така трябваше да се примирят с участие в 1/16 финалите на Лига Европа. Тогава грешните стъпки бяха направени при двете равенства с азербайджанския Карабах.

Сега "дюшекчиите" взеха два успеха в първите си два мача в турнира - обрат от 0:1 до 2:1 над Монако във Франция, както над Брюж с 3:1 на "Уанда", въпреки изравняването на резултата в края на първата част. Големият герой отново бе световният шампион с Франция Антоан Гризман, който се разписа на два пъти и даде една асистенция на съотборника си Коке при третия гол.

4. Наполи запали Група "С" 

Наполи взе изключително драматичен успех над финалиста от миналата година Ливърпул с 1:0 на "Сан Паоло" след попадение в 90-та минута на Лоренцо Инсиние. Това качи неаполитанците на върха в групата с два от топфаворитите за трофея – Пари Сен Жермен и Ливърпул.

ПСЖ взе гръмка победа над Цървена звезда с 6:1 в Париж след хеттрик на Неймар. Така след успеха на Ливърпул на парижани в първия кръг с 3:2 на „Анфийлд“, както и равенство между Наполи и Звезда в Белград (0:0), италианците оглавяват групата с актив от 4 т. С по три са ПСЖ и Ливърпул. Един наистина неочакван лидер след два кръга в груповата фаза с оглед на амбициите на тимовете на германските треньори Томас Тухел и Юрген Клоп.

5. Ювентус може и без Кристиано

Въпреки липсата на Кристиано Роналдо, Ювентус нямаше грижи да се справи с швейцарския Йънг Бойс с 3:0 на своя „Алианц Стейдиъм“. Португалецът изтърпяваше единия си мач наказание след червения картон от двубоя с Валенсия на „Местая“ (2:0). Това обаче не се оказа някаква съществена трудност за тима на Масимилиано Алегри, който веднага намери свой нов лидер.

На сцената излезе аржентинецът Пауло Дибала, който се отчете с магически хеттрик, ставайки едва четвъртият играч на „бианконерите“ с подобно постижение в най-комерсиалната клубна надпревара – след Филипо Индзаги (на два пъти), Алесандро Дел Пиеро и Артуро Видал.

 6. Пако Алкасер е прероден

Нападателят на Борусия Дормтунд изглежда намери своето място под слънцето. След две не чак толкова успешни в индивидуален план години в Барселона, през лятото валенсианецът бе отдаден под наем в Борусия. За три двубоя с екипа на „жълто-черните“ Алкасер реализира четири попадения. Още в първия си мач като титуляр играчът също остави отпечатък – при успеха с 3:0 над Монако във втория рунд на Шампионската лига.

7. Манчестър Сити буксува на старта на турнира 

Тазгодишният поход на Манчестър Сити и катарските шейхове към голямата мечта не започна по най-убедителния начин. Загубата от Лион в първия кръг бе меко казано шокираща (1:2). „Гражданите“ трябваше да заличават раната срещу креативния Хофенхайм на Юлиан Хегелсман. Сити се видя изоставащ още в първата минута след гола на Белфодил, но малко след това Серхио Агуеро изравни. Успехът за „гражданите“ дойде мъчително, въпреки големия брой шансове, които имаха те през втората част. Едва в 87-та минута Давид Силва оформи крайното 2:1, носейки първите точки на небесносините в надпреварата. Равенството между Лион и Шахтьор Донецк (2:2) засега оставя французите лидер в Група „F”.

8. Интер се завърна „гръмогласно“ на европейската сцена

Италианският Интер отново е в големия бизнес. След като шест години бяха извън пределите на Шампионската лига, сега възпитаниците на Лучано Спалети посягат смело към големите евротриумфи. В предния кръг Интер обърна Тотнъм за около шест минути, след като губеше с 0:1, но все пак взе успеха с 2:1. Във втория си мач от надпреварата „нерадзурите“ отново осъществиха обрат – срещу ПСВ Айндохвен, след като до края на първата част изоставаха с 0:1. Голове на Наинголан и Икарди донесоха втория комплект от три точки за миланския гранд в груповата фаза. Интер е в компанията още на Барселона и Тотнъм, но по всички личи, че не англичаните, а именно трикратният европейския клубен шампион от Милано ще бъде основен конкурент на Барса за върха.