Отборът на Манчестър Сити постигна втора победа с 2:1 над Борусия Дортмунд и с общ резултат 4:2 най-накрая се класира за полуфинал на Шампионска лига, където ще срещне ПСЖ. Домакините стартираха добре и дори поведоха в 15-ата минута на мача чрез страхотен гол на младока Белингам, но след попадението Сити изцяло пое юздите на двубоя. Борусия удържа фронта през първата част, но след глупост на Емре Джан в началото на второто полувреме "гражданите" изравниха с гол от дузпа на Рияд Марез. В 75-ата минута Фил Фоудън оформи обрата и сложи край на "жълто-черните" надежди.


Домакините наложиха пресата си от първия съдийски сигнал и още в седмата минута отправиха първия точен удар в мача. Опитът на Махмуд Дауд обаче бе твърде слаб и се спря право в ръцете на стража на Сити. 

Десетина минути по-късно Борусия поведе в резултата с блестящо изпълнение на Джуд Белингам. Топката рикошира и достигна до краката на 17-годишният играч, който моментално я изстреля неспасяемо в горния десен ъгъл на Едерсон. С гола си играчът на Борусия влезе в историята на ШЛ, превръщайки се в най-младия английски голмайстор в надпреварата. 

"Гражданите" вдигнаха оборотите и отвърнаха с чудесна атака, завършила с удар на Де Бройне, който обаче срещна гредата на Хитц. 

След половин час игра Сити достигна до нова възможност. Фил Фоудън се пребори за топката и с последни сили върна към Рияд Марез, чийто удар бе избит от голлинията от автора на попадението - Белингам. Малко по-късно Зинченко изненада с опит с глава, но Хитц показа добър контрол върху топката и улови кълбото над главата си. 

Gulliver/Getty Images
34 снимки


В началото на втората част Емре Джан оплеска нещата за своя тим, след като игра с ръка в наказателното поле. Испанският арбитър отсъди дузпа за гостите, а след известно напрежение ВАР потвърди решението му. Точен от бялата точка бе Рияд Марез, който с неспасяем удар възстанови равенството. 


След инкасираното попадение домакините най-накрая се посъбудиха и предприеха по-опасни действия. Момчетата на Терзич нахлуха в наказателното поле на Сити, но добрата атака приключи без подобаващ завършващ удар. 

В 69-ата минута с гола се размина и Хумелс, който засече центриране на Ройс от свободен удар, но топката мина на сантиметри от напречната греда на Едерсон. 

Де Бройне опита да нанесе втори удар на Борусия Дортмунд, след като премина с лекота през отбраната на "жълто-черните" и стреля към вратата на Хитц, но стражът запази интригата. Секунди по-късно обаче Фил Фоудън довърши започнатото и с шут от границата на наказателното поле оформи обрата за "гражданите".  

До последния съдийски сигнал Сити даде всичко от себе си да покачи резултата, но без успех. В крайна сметка, с общ резултат 4:2 възпитаниците на Пеп Гуардиола най-накрая преодоляха четвъртфиналите на ШЛ и развалиха прокобата. 


Борусия Д - Ман Сити  КР 1:2 (1:2 в предния мач)
1:0 Джуд Белингам 15'
1:1 Рияд Марез (д.) 55'
1:2 Фил Фоудън 75'


СЪСТАВИ: 

Борусия Д: 
35. Хитц, 13. Гереро, 15. Хумелс, 16. Аканджи, 2. Морей Бауза, 8. Дауд, 23. Джан, 22. Белингам, 11. Ройс, 9. Халанд, 36. Кнауф 

Треньор: Един Терзич

Ман Сити: 31. Едерсон, 11. Зинченко, 3. Диаш, 5. Стоунс, 2. Уолкър, 8. Гюндоган, 16. Родри, 17. Де Бройне, 47. Фоудън, 20. Силва, 26. Марез

Треньор: Хосеп Гуардиола

Съдия: К. Дел Серо, Испания
Стадион: "Сигнал Идуна Парк", Дортмунд