Румънският съдия Себастиан Колтеску, който вчера се забърка в расистки скандал, след като обиди помощник-треньора на истанбул Башакшехир Пиер Уебо по време на двубоя от Шампионската лига с ПСЖ. Любопитното е, че реферът ръководи двубой на България преди около месец. Тогава „лъвовете“ постигнаха победа с 3:0 над Гибралтар в контрола на стадион „Васил Левски“. Но кой е Себастиан Колтеску?

12 снимки

43-годишният румънец е рефер в списъците на ФИФА от 2006 година. През 2007-а според специализираният сайт worldreferee, лицензът му е бил отнет в края на годината. След това той е понижен да ръководи двубои от второто ниво на румънския футбол. Колтеску постепенно възстановява лиценза си и започва да получава наряди за Шампионската лига, но само като четвърти съдия. През този сезон той е бил такъв по време на двубоите Шахтьор Донецк – Реал Мадрид (2:0), Аталанта – Ливърпул (0:5) и Динамо Киев – Ювентус (0:2).

Трябва да се върнем към 11 юли 2019 година, за да го видим като главен съдия на мач от европейските клубни турнири. Това се случи в първия предварителен кръг на Лига Европа, когато казахстанския Кайрат победи босненския Широки Брег с 2:1 като гост. През тази година Себастиан Колтеску има седем двубоя в румънската Лига 1, но никога не е бил главен съдия на голямо състезание.

Румънският журналист Емануел Росу сподели, че реферът е бил изтеглен от списъците на международните съдии и това е била последната му кампания в Европа.