Манчестър Юнайтед постигна велик успех в Шампионската лига. "Червените дяволи" загубиха първия мач срещу ПСЖ в 1/8-финалите на турнира - 0:2 на "Олд Трафорд", но стигнаха до знаков обрат в реванша - 3:1, което ги класира напред (3:3 и повече голове на чужд терен).

Най-спорният момент на "Парк де Пренс" дойде в 90-ата минута на срещата. Двубоят тъкмо влизаше в добавеното си време (при 2:1 за Юнайтед), когато удар на Диого Далот срещна ръката на Преснел Кимпембе и излезе в корнер.

Всички на стадиона чакаха изпълнението на ъгловия удар, но съдията Дамир Скомина спря изпълнението, искайки да разгледа ситуацията секунди преди това. След около 2 минути консултация с ВАР Скомина прецени, че бранителят на домакините "става голям", скачайки назад към топката, а дясната му ръка стои встрани от него.

Париж в руини! "Дяволът" Оле изпепели ПСЖ с епохален обрат

Юнайтед получи дузпа, която Маркъс Рашфорд реализира и изпрати в делириум всички, обичащи "червените дяволи".

ВАР Скомина

източник: Gulliver/GettyImages

Какво обаче казва правилото за играта с ръка и правилно ли бе отсъдена дузпата?

Според международната футболна асоциация играта с ръка се наказва/или не се наказва при следната последователност от положения

1) когато има очевиден контакт на топката с ръката 

2) движение на ръката към топката (не на топката към ръката)

3) определяща е дистанция, като по съдийска преценка може да се сметне, че извършителят няма време да реагира на идващата към него топка

4) позицията на ръката не означава непременно фаул, но ръката не трябва да е в неестествено положение (вдигната, разперена встрани)

5) ръката трябва да е близо до тялото, или долепена до него, за да не се отсъжда фаул

Шефът на съдиите в УЕФА - Роберто Росети, заяви пред "Times" през януари: "Съдиите могат да накажат всяко неестествено движение, което води до контакт на ръката с топката.

ВАР Скомина

източник: Gulliver/GettyImages

"Най-големият проблем е позицията на ръката. Когато ръката е напълно свободна и не е долепена до тялото - над рамото, това се наказва винаги. Също така, ако играчът прави своето тяло "по-голямо", разпервайки ръце и опитвайки да блокира топката, това се наказва".

"Щом играч опитва да блокира топка, летяща към вратата, това е игра с ръка и се санкционира".

Шефът на Международен борд на футболните асоциации - Дейвид Елерай, пък заяви: "Ако ръката уголемява формата на тялото, правейки го по-мащабно, с което се поставя пречка на пътя на топката, това е наказуемо".

На 1 юни тази година Международен борд на футболните асоциации ще изгради ново правило за играта с ръка по топката, с което се очаква да се внесе по-голяма яснота около най-спорната точка във футболния правилник.