Наставникът на женския волейболен Марица Пловдив – Иван Петков изрази съжаление, че тимът е приключил участието си в Шампионската лига през този сезон само с една победа, пък била и тя историческа за родния волейбол.

През февруари „сините феи” надвиха френския Безие с 3:1 гейма, а техният треньор заяви, че получените след това критики за представянето срещу Щутгарт говорят само и единствено за високите обществени очаквания и потенциала на състезателките му.

„Ние никога не сме афиширали, че целта ни е да постигнем една победа в Шампионската лига. Щом има критики в това отношение, явно има сериозни амбиции от страна на обществеността в този турнир. Това говори за висока оценка спрямо това, което прави даденият отбор. Преекспонира се нашата победа”, каза Петков в „Златният гейм” по DIEMA SPORT 2.

„Тъй като тази победа беше доста очаквана от всички, които се интересуват от волейбол, може би за това се обръща голямо влияние. Тя е първа за българския женски волейбол в Шампионската лига. Винаги преди началото на даден сезон ни задавате конкретни въпроси какви са целите пред Марица и винаги сме отговаряли по един не точно скромен начин – че във всеки сезон трябваше да се търси надграждане. По отношение на европейските клубни турнири това значеше постигането на поне една победа. За жалост тя беше само една. Имахме два равностойни мача срещу Щутгарт, които минаха по идентичен начин.”

„Чисто технически мога да изброя много причини за тези две загуби от Щутгарт. Не това обаче е основната тема.”

„Миналата година на няколко пъти изразявах, че нашият клуб, колкото и да е добър, нямаше опита да играем в този турнир. Търсехме изграждането на манталитет, който още го търсим и изграждаме. Тази година виждам нещата по по-различен начин. Усещането беше по-различно. Опитът, който натрупахме миналата година, си даде отражението на всички нива, не само спортно-техническото. Имахме съображенията си спрямо това, че отборът е почти изцяло нов, изграден от 9 нови имена.”

„Това, за което съжалявам, е може би мачът срещу Безие. Той можеше да даде различен оттенък на нашето участие. Тогава може би наистина щяхме да имаме шанс, но да сравняваме Марица с отбора на Щутгарт, още не сме израсли за това сравнение. Щом обаче има очакване, значи определено сме направили така, че хората вярват и виждат потенциала на Марица.”

„Разликата в бюджетите? Не искам да коментирам определени изказвания, най-малкото на Димо Тонев, който определено уважавам. Има моменти, в които можеш да надскочиш себе си, но генерално нещата винаги се случват… Как да го кажа по-директно – можеш да надскочиш, но няма да бъде трайно. Невинаги това е възможно, винаги закономерното се случва. Играхме равностойно с Щутгарт, но в сюблимните моменти те взеха своето. Можем да го анализираме по много начини – спортно-технически и чисто тактически, но просто се случи закономерното”, каза Иван Петков.