Реал Мадрид може да прибере 80 милиона евро от наградния фонд на УЕФА при положение, че спечели трофея от Шампионската лига за втора поредна година.

Сумата е приблизително същата, която испанският гранд успя да спечели след триумфа през миналия сезон в Шампионската лига.

Ювентус ще спечели с 9 милиона евро повече постъпления, ако успее да триумфира във финала в Кардиф. „Бианконерите“ ще приберат 89 милиона евро от наградния фонд.

Испанският тим ще се опита да стане първият отбор в историята на новия формат на турнира, който печели трофея в две поредни години, след като преди 12 месеца победи Атлетико Мадрид с дузпи, за да спечели най-ценното отличие в европейския клубен футбол за 11-ти път в историята си. Реал е най-успешният клуб в надпреварата със своите 11 трофея, като тимът на Зинедин Зидан се цели в 3-ти успех за последните 4 години. Впечатляваща е и успеваемостта на финали на Кралския клуб, който само три пъти е губил в решаващия мач. За последно това се е случвало през 1981-ва година, а след това мадридчани спечелиха цели 5 поредни финала.

Ювентус от своя страна е на обратния полюс и е отборът с най-много загубени финали в историята на КЕШ/Шампионска лига. „Бианконерите“ имат два трофея от турнира на сметката си – от 1985-та и 1996-та година, но са в серия от 4 поредни загубени финала. Последният бе преди само две години, когато италианците отстъпиха на Барселона с 1:2 във финала. Сега обаче възпитаниците на Масимилиано Алегри изглеждат по-решени от всякога да се върнат на европейския връх, а формата им в турнира през сезона е невероятна – нито една загуба в 12 мача и едва три допуснати гола – благодарение на феноменалното защитно каре – Джанлуиджи Буфон, Джорджо Киелини, Леонардо Бонучи и Андреа Бардзали, към което през този сезон се присъедини и Даниел Алвес. При успех Юве ще постигне исторически требъл, след като вече спечели титлата в Серия А и Копа Италия. Реал пък се цел в дубъл, след триумфа в Ла Лига.

Юве - Реал: Европа тръпне в очакване на новия цар

Досегашният баланс между двата тима в европейските клубни турнири е напълно изравнен. Ювентус и Реал са изиграли 18 мача помежду си, всички в КЕШ/Шампионска лига, като всеки има по 8 победи, а две срещи са завършили наравно. За първи път те се изправят един срещу друг през сезон 1961/62, когато си разменят по една победа с 1:0, преди Реал да спечели третия мач с 3:1. При последната им среща на полуфиналите преди две години, „бианконерите“ отстраниха съперника си с общ резултат 3:2. Без съмнение, най-важният двубой между двата тима е финалът на надпреварата през 1998-ма година, когато Реал стига до трофея след гол на Предраг Миятович и победа с 1:0.

Можете да следите финала минута по минута в GONG.BG!