Отборът на Шериф Тираспол записа името си със „златни букви“ в историята, след като стана първият молдовски отбор, който се класира за групите на Шампионската лига. Тимът направи нулево равенство като гост на Динамо Загреб, но това се оказа достатъчно за историческия триумф, след като преди седмица футболистите на старши треньора Юрий Вернидуб сразиха хърватския гранд с 3:0.

В квалификациите на турнира Шериф елиминира последователно албанския Теута, арменския Алашкерт и сръбския Цървена звезда, преди да се изправи срещу Динамо. Хърватите бяха абсолютен фаворит, но допуснаха една от най-срамните си загуби преди седмица, а сега провалът се повтори.

Gulliver/GettyImages
79 снимки

Още в началните минути Себастиан Тил уцели гредата и показа, че гостите не смятат само да се бранят. След това Динамо взе инциативата, но до почивката само веднъж беше близо до гола, когато Иванушец не успя да преодолее Атанасиадис. Дуйе Чоп и Бруно Петкович бяха добре пазени и не създадоха почти нищо пред вратата на Шериф.

В 53-ата минута Мислав Оршич отправи много хубав фалцов удар, но Атанасиадис за пореден път се намеси блестящо. Каквото и да опитваха домакините, не се получаваше. Или изстрелите на футболистите в синьо бяха неточни, или стражът на Шериф спасяваше.

в 65-ата минута Кастрати центрира, а Чоп отправи удар с глава, но топката мина покрай гредата. в 69-ата Иванушец шутира в аут от удобна позиция, а в края Атанасиадис попречи на Петкович да донесе макар и минимална победа на Динамо.

Шериф ще научи съперниците си в групите на Шампионската лига на жребия в четвъртък в Истанбул. Динамо Загреб пък ще продължи участието си в Лига Европа.