И в УЕФА вече са наясно - настоящият модел за финансов феърплей не е достатъчен. Трябва да се направи още една стъпка напред. Модел, който да не позволява да се минават "вратички" и да се стига до ситуации като тези с ПСЖ и Манчестър Сити от последните седмици.

Всичко естествено се прави с идеята да се предотврати фалитът и да се запази "финансовото здраве" на европейските футболни клубове, като са нормализират харчовете по техните трансфери. Балансът трябва да дойде и от изходящите сделки, които клубове като ПСЖ и Манчестър Сити не правят кой знае колко често.

След това те се оказват в ситуация, в която са превишили покупателния си "лимит", а за да избегнат санкции, са принудени да продават голям брой футболисти накуп в опит да регулират своя финансов баланс.

В последните седмици разследванията срещу ПСЖ отново бяха възобновени. Причината - нарушаване на правилата за финансов феърплей и получаване на подкрепа от високо ниво за преодоляване на наказания.

Проблем за парижани се оказва начинът, по който те уговарят своите сделки, действайки зад гърба на УЕФА и клубовете собственици на съответните играчи. Преди време стана ясно, че французите са преговаряли с футболисти извън рамките на трансферния пазар - нещо, което напълно противоречи на идеите на финансовия феърплей. Начинът, по който са осчетоводявани разходите по трансферите на Неймар от Барселона (222 милиона евро) и Килиан Мбапе от Монако (180 милиона евро), също буди съмнения за нередности. 

През 2014 г. ПСЖ бе наказан единствено с икономическа санкция, като бе задължен да редуцира своя състав до 21 играчи.

В момента обаче едно е ясно - френският клуб ще бъде санкциониран, но едва ли ще се стигне до изваждане от Шампионската лига. На една от последните срещи в Нион шефовете на европейския футбол се обединиха, че едно изваждане на ПСЖ и Манчестър Сити от континенталните клубни турнири няма да доведе до нищо добро за никого.

Но освен това, има ли друго решение, с което тези клубове да бъдат накарани да спазват правилата?

УЕФА може да остави ПСЖ извън Шампионската лига?

УЕФА може да поднови разследванията срещу Манчестър Сити и ПСЖ