Химнът на Шампионската лига предизвиква едни от най-емоционалните мигове в европейския футбол. Той влиза в ролята на вдъхновител, носи послания и като цяло е символ на най-високо качество. Есенцията на целия континтален спорт с топката в крака.

Самият химн, който чуваме преди всеки мач от турнира, е базиран на музиката на немския композитор Георг Фридрих Хендел - от творбата "Свещеникът Задок", но в модерния си вариант той е създаден от британския музикант Тони Бритен (през 1992 г.). Музиката е на Хендел, текстът на Бритен.

Пълният химн е с времетраене три минути, но има две по-къси версии - една от тях се използва преди двубоите в надпреварата. Песента се изпълнява на три езика - английски, френски и немски.

Шампионска лига

източник: Gulliver/GettyImages

Кулминацията идва при изпяването на "Die Meister! Die Besten! Les grandes équipes! The champions!" - "майсторите", най-добрите, най-великите отбори, шампионите" и на трите взика.

Химнът служи като важен елемент в целия комерсиален продукт, който от УЕФА опитват да изградят в началото на 90-те. Част от процеса на вграждане на новия формат са още топката с осем звезди и специфичните цветове, които брандират логото и дизайна на целия турнир.

"Магия, най-голямата магия от всички. Тази музика те пленява и те вдъхновява", заяви преди време треньорът на Реал Мадрид Зинедин Зидан.

Самият писател - Тони Бритен, разказва: "Помолиха ме да напиша химн за турнира точно след великата песен на Тримата тенори (Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас - б.р.) на Световното в Италия (1990 - б.р.). В онзи момент класическата музика бе на мода. Хулиганството обаче също бе по стадионите, това бе голям проблем за УЕФА. Те искаха да изведат турнира на едно по-високо ниво. Чух Хендел и реших да напиша своя версия". 

Шампионска лига

източник: Gulliver/GettyImages

През годините - особено преди финали в Шампионската лига, песента е изпълнявана от икони като Андреа Бочели (Рим, 2009 г., Милано 2016 г. и Кардиф 2017 г.), Хуан Диего Флорес (Мадрид 2010 г.), Ол Айнджълс (Уембли, 2011 г.), Джон Кауфман и Дейвид Гарет (Мюнхен 2012 г.), Мариса (Лисабон, 2014 г.), Нина Мариа Фишер и Мануел Гомес Руис (Берлин, 2015 г.). На финала в Киев през 2018-а г. инструменталът бе дело на хърватското дуо виолончелисти "2Cellos".

Химнът на Шампионска лига:

Това са най-добрите отбори

Това са най-добрите отбори

Това е главното събитие

...................

Майсторите

Най-добрите

Най-великите отбори

Шампионите

................... 

Велика среща

Велико спортно състезание

Главното събитие

...................

Майсторите

Най-добрите

Най-великите отбори

Шампионите

...................