Ивано Бонети, бившият играч на Сампдория, разказа интересна история от дуела с Цървена звезда през 1992-а година от Шампионската лига, игран в… София. Решаващият мач за двата тима трябваше да се изиграе на неутрален терен заради войната в Югославия по това време, а УЕФА отреди мачът да се проведе на „Българска армия” - домът на 31-кратния шампион на България - ЦСКА.

Стотици рейсове, стигащи почти до хиляди, потеглиха от Сърбия и наводниха родната столица, за да гледат актуалния европейски клубен шампион. Преди това „звездашите” играха мачове в Зегед и Будапеща, но родната столица посрещна генуезците в така важния мач за групата.

Двата тима се бореха за първото място в групата, като за целта им трябваше победа. Звезда поведе в резултата след гол на Михайлович, а Катанец изравни, за да последва автогол на Маже Василийевич, а третото попадение бе дело на Роберто Манчини, като успехът прати италианците на първото място в групата, след което стигнаха до финала от надпреварата, където загубиха от Барселона.

„Когато видя кадри от мача, все едно беше вчера. Мачът със Звезда се играе на неутрален стадион помня, а ние трябваше да го спечелим на всяка цена”, каза Бонети, продължавайки с детайлите.

„Когато напускахме хотела, за да отпътуваме за стадиона, виждах пистолети и ножове, насочени към нас. Това беше чудовищна атмосфера. В съблекалнята нямаше никакъв шум, дори мухи не летяха. Беше гробна тишина. Седях близо до Лука Виалия, погледнахме се и сложихме чорапите си. Трябваше да направим нещо, а аз започнах да пея „Lotteremo fino alla morte” (“Ще се борим до смъртта”), а след това всички ме последваха в съблекалнята и всеки пееше”, разкри Бонети.

„Бяхме наясно, че този мач ще е такъв. Получихме бърз гол, но след това вкарахме три. Не успях да спя тази вечер”, подчерта Бонети.