Пеп Гуардиола заяви, че наследството му като мениджър на Манчестър Сити е вече „изключително“. Шампионите на Англия се стремят да сложат край на прокобата и да пренесат доминацията си на домашната сцена и в Европа, където най-сетне спечелят Шампионската лига. „Гражданите“ посрещат действащия носител на трофея Реал Мадрид в полуфинален мач-реванш от турнира на богатите утре вечер, 17 май, от 22:00 часа българско време. Първият сблъсък на испанска земя завърши при равенство 1:1.

БГНЕС / BGNES
19 снимки

Победа над мадридския колос ще постави момчетата на Гуардиола в полпозишън да се превърнат в едва втория английски клуб, който печели требъла от Висша лига, Шампионска лига и ФА Къп в рамките на един сезон. Сити се нуждаят от само един успех от последните си три двубоя в Премиършип, за да ликуват с пета титла в последните шест кампании при Пеп, но никога не са печелили трофея от най-престижния европейски клубен турнир. Те могат и да нямат по-добър шанс да го сторят, тъй като победителят на „Етихад“ ще е сериозен фаворит срещу един измежду Милан или Интер във финала на ШЛ на 10 юни в Истанбул.

„Моето наследство, нашето наследство е вече изключително. Не сме глупави, знаем отлично важността на утрешния двубой. Един от най-ключовите, откакто сме заедно тук. Не можем да го отречем поради турнира, съперника и много други неща. Казах на играчите „изживейте го като огромна възможност, насладете се на момента. Какви късметлии сме. Невероятни щастливци сме да бъдем тук. Всичко е в нашите ръце, зависи от нас, не трябва да правим нещо изумително, просто да бъдем себе си и да спечелим един мач, за да стигнем финала“, каза Гуардиола на днешната си пресконференция.

Мечтите на Сити да бъдат отново в спора за трофея след 2021-а година бяха разбити на пух и прах миналата година, когато на същата фаза от турнира те бяха отстранени именно от Реал след два късни гола на Родриго и едно попадение на Карим Бензема от дузпа в реванша в Испания. Сега обаче възпитаниците на Гуардиола имат домакинско предимство във втория сблъсък, като не са губили у дома в ШЛ от пет години насам и спечелиха всичките си 14 срещи пред собствена публика през 2023.

„Сбъдната мечта е да бъдем тук. Пристигаме в отлична форма, защото стигнахме финала на ФА Къп, трябва ни една победа, за да си гарантираме титлата във Висшата лига и сме на полуфинал в Шампионска лига, но същевременно трябва да играем далеч по-добре отколкото в първия двубой“, призна испанският специалист, който е двукратен победител в турнира на богатите с Барселона.

Сити се изправя срещу градския си съперник Манчестър Юнайтед, който е единственият английски клуб досега с требъл от ВЛ, ШЛ и ФА Къп в историята, на финала в турнира за Купата на Футболната асоциация на 3 юни на „Уембли“.