Отборите, състезаващи се в Шампионската лига, ще трябва да играят допълнителни четири мача от 2024 година. Според "Таймс" европейските футболни шефове са близо до сделка за прокарване на промяната в турнира. 

Според слуховете Асоциацията на европейските клубове (АЕК) и шефове от УЕФА искат да удължат надпреварата, което ще предизвика хаос в и без друго препълнената програма в Англия. 

Въпреки че все още не е потвърдено, по всяка вероятност тези четири мача ще бъдат или в променен вариант на груповата фаза, или в изцяло нова групова фаза преди елиминациите. 

Първоначално от АЕК се надявали на 10 допълнителни срещи, като увеличат броя на двубоите между най-големите европейски клубове. 

В последствие обаче, приели варианта с четири нови мача, макар че дори това ще промени из основи програмата на отборите от Висшата лига. 

"Таймс" предупреждава, че Карабао Къп ще се превърне в турнир, в който английските топ отбори няма да участват. Това би означавало, че финалистите биха играли общо 17 мача, вместо досегашните 13. 

За да добави тези прословути четири срещи, съществува и вариант УЕФА да обособи 8 групи с по 6 тима (вместо с по 4), или 6 групи от по 6 тима. 

Алтернативата е добавяне на нова групова фаза, потенциално с осемте четвъртфиналисти, които да се разделят на две отделни групи от по 4 отбора, като водещите два отбора от всяка група да продължават до полуфиналите. 

Като част от новия план, отборите, които достигнат полуфиналите, автоматично ще се класират за груповата фаза в следващото издание на турнира, независимо от позицията в местното им първенство.