Излючително мащабни реновации планира УЕФА за турнира Шампионска лига. През 2026-а година се очертава САЩ да приеме мачове от най-силната клубна надпревара в света, а новината беше потвърдена от президента на централата Александър Чеферин.

Босът на европейския футбол сподели това и призна, че се правят такива сондажи, дори ако това предизвика възмущение у феновете в Европа. Именно през 2026-а година САЩ ще бъде един от трите домакина на Мондиал 2026, като останалите две страни са Канада и Мексико.

Gulliver/GettyImages
91 снимки

Доходоносното елитно клубно състезание вече има планирани финали в Истанбул тази година, Лондон през 2024-а година и Мюнхен година по-късно. Говорейки в подкаста – Men in Blazers, Чеферин каза, че това е възможно и дори намекна, че финалът може да се играе в Америка.

„Възможно е мачове от Шампионската лига да са в САЩ. Започнахме да обсъждаме това, но след 2025-а година, тъй като вече календарът дотогава е направен. Защо не и финалът?“, разгласи Чеферин.

Самият той потвърди, че е привлечен от тази идея поради предлаганите пари и интерес отвъд Океана. „Футболът става все по-популярен в САЩ и американците са готови да платят големи суми за най-доброто качество. Те вече следят европейския футбол, както любителите на баскетбола в Европа следят НБА. Това е много важен и обещаващ пазар за бъдещето. Работата е там, че ние продаваме правата си много добре. Спонсорството сега е на един етап, ала в САЩ комерсиализацията е на различно ниво от тази в Европа. Те са много по-талантливи от нас в това нещо“, каза още шефът на УЕФА.

Gulliver/GettyImages
84 снимки

„Феновете все още ще мислят по някакъв начин от сорта на „тези ку*ки в Швейцария правят всичко за пари“. Повтарям хиляда пъти, ние преразпределяме 97% от парите, които генерираме. Разбира се, че приходите ни са огромни. Бих искал да са много, много по-големи от тези сега“.

„Това, което ме шокира, е, че нашите финали на UEFA EURO 2020 и европейските клубни са гледани от повече хора в САЩ, отколкото финалите на НБА. Шокира ме също така, че 30 мача от Европейското първенство са гледани колкото тези на Супербоул. Така че смятам, че се справяме добре“, допълни още шефът на европейския футбол в популярния подкаст.