През миналото лято президентът на Рома Джеймс Палота назначи Рамон Мончи на поста спортен директор в клуба. Никой нямаше съмнения в успеха на испанеца. Единственият въпрос бе колко време ще му бъде необходимо да проектира своите виждания и те да дадат резултат? Бившият спортен директор на Севиля не се нуждаеше от много, за да успее да вземе набелязаните от него играчи. Той пое голям риск с назначението на Еузебио Ди Франческо за треньор, но и това се оказа точен ход от негова страна.

За 16 години като спорттен директор той е осъществил повече от 500 трансферни операции и е генерирал близо 200 милиона евро приходи.

В своята визитка той има спечелени 9 трофея в клубовете, в които е работил, а най-съществени са двата успеха за Купата на УЕФА (2005-06 y 2006-07) и трите в Лига Европа (2013-14, 2014-15 y 2015-16). 

В кариерата си като спортен директор той е използвал 469 милиона евро за привличането на играчи, но неговите продажби са много по-знакови и донесели изключителни приходи.

Рамон Родригес Вердехо – Мончи видя първите положителни резултати от своята работа в Рома. Отборът се класира за първи път в своята история на полуфинал в Шампионска лига, след като направи истински подвиг и заличи пасива от три гола срещу Барселона, след 1:4 в първата среща на „Камп Ноу“, спечели с 3:0 реванша на „Олимпико“ и заради гола на чужд терен продължава напред в турнира.

Това е първият полуфинал в Шампионската лига в кариерата на Мончи.