Борусия Дортмунд завърши 2:2 със Севиля в мач-реванш от 1/8-финалите на Шампионската лига и след победа в първия двубой с 3:2 се класира за следващата фаза. Головата машина на домакините Ерлинг Халанд се разписа на два пъти (35, 54-дузпа). Така норвежецът вече има 10 гола в шестте мача от тазгодишното издание на турнира. Ен-Несири отбеляза и двете попадения за гостите (68-дузпа, 90+5). Драматичният двубой на "Сигнал Идуна Парк" бе изпълнен с напрежение и скандални моменти. Много работа имаше и за главния съдия Джунейт Чакър, който даде две дузпи, повтори изпълнението на едната, отмени гол на домакините след консултация с ВАР и показа 9 жълти картона. 
 
Още в 3-ата минута Окампос можеше да попари домакините, но вратрят Хитц внимаваше и изби. Три минути по-късно напрежението отново беше в наказателното поле на Дортмунд. Окампос проби отдясно и с чудесно центриране намери непокрития Оскар. Той се опита да стреля от воле, но не можа да нанесе хубав удар. Натискът на гостите продължи и в 10-ата минута се откри нова добра възможност пред вратата на Хитц, като и този път "жълто-черните" успяха да се справят.
 
В 18-ата минута Лукас Окампос направи за смях отбраната на Дортмунд и пусна към Сусо, който веднага шутира, но топката мина покрай вратата.  Отново Сусо опита удар в 31-ата минута, но и той не намери целта. Малко след това и съотборникът му Окампос не успя да отправи точен изстрел.

Борусия Дортмунд Севиля

източник: sofascore.com


Изненадващо на фона на играта, Борусия поведе в 35-ата минута. Гостите сбъркаха при изнасянето на топката, а стара лисица като Марко Ройс само това чакаше. Той напредна почти до аутлинията и върна към Халанд, който нямаше как да сгреши от 5 метра и изведе отбора си напред в резултата.

Попадението смути играчите на Севиля и до почивката те не съумяха да поставят на изпитание вратаря Хитц.

Още в началото на второто полувреме домакините пропуснаха да вкарат втори гол. Халанд се измъкна от отбраната на съперника и подаде към Азар, но той не уцели вратата на Севиля. Последваха няколко луди минути, в центъра на които бяха Халанд и съдията Джунейт Чакър. В 52-ата минута турският рефер подмина блъскане на Халанд в наказателното поле, а в следващата атака норвежкото дете-чудо вкара втори гол. Останаха обаче съмнения, че нападателят е нарушил правилата и Чакър прибегна до консултация с ВАР. След като прегледа двете ситуации, той отмени попадението и отсъди дузпа, показвайки и жълт картон на Кунде. 

Зад топката застана Халанд, но ударът му от бялата точка бе отразен от вратаря Буну. Арбитърът обаче прецени, че стражът на Севиля е напуснал голлинията преди изпълнението и нареди 11-метровият наказателен удар да се повтори. Този път Халанд успя да прати топката в мрежата за 2:0.

Между двете изпълнения нападателят на Дортмунд и вратарят Хитц размениха остри реплики и след точно реализираната дузпа Халанд изрази бурно радостта си, заради което получи жълт картон.  

Севиля се върна в мача в 68-ата минута, след като получи правото да изпълни дузпа. Емре Джан изблъска в наказателното поле резервата Люк де Йонг, а Ен-Несири бе безкомпромисен от бялата точка. 

С напредване на времето гостите ставаха все по-агресивни и това им донесе няколко жълти картона. В 84-ата минута вратарят Буну съхрани минималните шансове на  отбора си мачът да отиде в продължения с блестящо спасяване на удар на Дауд. Две минути по-късно колегата му на отсрещната врата Марвин Хитц също се прояви и не допусна изравняване.

Дълбоко в добавеното време настойчивостта на Севиля все пак бе възнаградена. Резервата Иван Ракитич центрира отдясно и Ен-Насири с глава прати топката в мрежата за 2:2. В последните секунди футболистите на Лопетеги опитаха всичко да стигнат и до трети гол, но не успяха.

FT / БОРУСИЯ Д - СЕВИЛЯ 2:2 (3:2 в първия мач)
 
1:0 Ерлинг Халанд (35)
2:0 Ерлинг Халанд (54-дузпа)
2:1 Юсеф Ен-Несири (68-дузпа)
2:2 Юсеф Ен-Насири (90+5)
 
БОРУСИЯ Д: Хитц, Шулц, Хумелс, Джан, Морей, Дилейни, Дауд, Белингам, Азар, Ройс, Халанд
 
Треньор Един Терзич

СЕВИЛЯ: Буну, Навас, Кунде, Карлош, Акуня, Фернандо, Жордан, Оскар, Сусо, Окампос, Ен-Несири

Треньор Жулен Лопетеги

Съдия Джунейт Чакър

Жълти картони: Морей (20, Б), Акуня (40, С), Кунде (51, С), Халанд (56, Б), Жордан (56, С), Джан (67, Б), Оскар (71, С), Фернандо (76, С), Карлош (76, С)

Стадион Сигнал Идуна Парк, Дортмунд