Да ви призная, до тази сутрин мислех да поразсъждавам върху едно яростно съперничество в английския футбол и как въпреки невероятния сезон на Тотнъм, все още съществува вероятност „шпорите” в крайна сметка да приключат за поредна година зад Арсенал в крайното класиране. Но тази тема си остава, може би за след седмица, когато и сезонът вече ще е финализиран. 

Друго ми е доста по-интересно, а надявам се и на вас… 

А именно какво ще се случи с Манчестър Сити, ако тимът не успее да се класира през следващия сезон в Шампионската лига. Кой би повярвал само в началото на настоящата кампания, че това дори е възможно, когато „гражданите” тръгнаха великолепно и доминираха над всеки следващия съперник. Но ето, че вече съдбата им не е в собствените им ръце. Ако Манчестър Юнайтед спечели двубоя си с Уест Хям през седмицата, а след това срази и Борнемут на „Олд Трафорд”, Сити ще останат зад борда.

Едно е сигурно, че с потенциала, с който разполагат, с парите, които отделят за трансфери всяка година и с изобилието от звезди в тима „гражданите” трябва винаги да се борят за трофеите, за титлите, а дори и да не мислят за класирането си сред първите четири. Така че от чисто спортна гледна точка, ако Сити трябва да се лута в дербите на Лига Европа през следващия сезон, това си е огромен провал.

Това обаче, което предстои на „гражданите” през лятото, е смяна на караула. Мануел Пелегрини не получи изпращането в последния си двубой начело на Сити в Англия, на което се надяваше и по мое мнение – напълно заслужаваше след периода си в Ийстландс, но с пристигането на Пеп Гуардиола е гарантирано едно: клубът отново ще получи възможност да привлича футболисти от световна класа дори и да не е в Шампионската лига. Просто, защото начело на тима ще бъде наставник, с който всеки би желал да работи. Пък и изглежда ясно, че дори и да се стигне до шокиращото пето място, това ще бъде по-скоро временно явление, отколкото знак за това, което предстои. 

Защото с Пеп начело отборът ще придобие съвсем нов облик – бъдете сигурни, че през следващия сезон футболисти като Яя Туре, Уилфред Бони и може би Хесус Навас, Фернандо, Александър Коларов и Елаким Мангала или ще имат изключително лимитирана роля, или ще бъдат продадени още през лятото. А евентуалното неучастие в „Лигата на богатите” само ще върне фокуса на „небесносините” към шампионската корона във Висшата лига, където през следващата кампания битката ще е страхотна – със Сити на Пеп, с Челси на Конте, предстои да видим кой ще води Манчестър Юнайтед, но вече и с Тотнъм в сметките, както разбира се и винаги присъстващия в челото Арсенал.

Така че това, което все още не се е случило, но е напълно реалистично да стане, всъщност може да се окаже и една скрита благословия за Манчестър Сити. Защото с Гуардиола и след полуфинала през този сезон, очакванията ще са да бъде направена следващата крачка в Шампионската лига. 

Ако тимът не участва обаче, вината няма да е на Пеп, а испанецът ще може да продължи спокойно подготовката си към продължаване на серията си от трофеи, започнали от Испания и преминали през Германия. И със сигурност ще му бъде по-лесно да направи подмяната и да сложи ново лице на отбора си.  

Ново лице, с което Манчестър Сити дори и с година встрани от блясъка, да се завърне още по-могъщ отпреди.